Hlavní obsah

V čem pomáhá mořská voda ve spreji

Právo, Petr Veselý

Mořská voda ve spreji je ve Francii neuvěřitelně populární. To proto, že často pomáhá lidem, které opakované trápí rýma. Ať už infekční, nebo senná. Ale také záněty středního ucha a nosních dutin, infekce horních cest dýchacích a další problémy. U nás jsou pozitivní dopady těchto sprejů na lidské zdraví stále málo známé.

Článek

Když syn Ondra dostal ve školce rýmu, často u něj končila zánětem středního ucha, a tedy i bolestivým pícháním ušních bubínků. Do té doby, než žena objevila právě sprej se speciálně upravenou mořskou vodou. Při prvních příznacích rýmy mu hned začala prostříkávat nosohltan. Mořská voda zklidňovala podrážděné sliznice, ředila hlen a velmi podstatně usnadňovala jeho vysmrkávání. Tím předcházela zatuhnutí hlenu a vzniku infekce v uchu. Syn od té doby nevěděl, co to píchání uší je.

Podle pediatrů může sprej pomoci i lidem, kterým vleklá rýma často způsobí zánět nosních dutin.

Zrádný suchý vzduch

Jakmile přišel podzim, začala devítiletá Kristýna Černá z Prahy marodit. Trápily ji rýmy, chřipky, kašle, angíny. Když s ní maminka zkusila chodit na doporučení lékařky do sauny, její potíže se podstatně zmírnily. A když matka naučila dceru stříkat si jemnou mlhu mořské vody do nosu tak, aby jí sliznice nevysychaly, potrápily ji infekce horních cest dýchacích pouze výjimečně. Navíc měly mnohem rychlejší a lehčí průběh. A to přesto, že ve škole i doma měli ústřední topení. Ta vysušují vzduch v místnostech, i sliznice v nosohltanu, které jsou pak náchylnější k nejrůznějším infekcím.

Na základě těchto a dalších podobných případů není samozřejmě možné tvrdit, že sprej je univerzálním prostředkem na potíže, jaké měla Kristýna nebo Ondra. Ale minimálně je pomáhá mírnit a v nemalém procentu případů jim může i předcházet.

Spokojený alergik

Jakmile si kolega v práci vzal lék na sennou rýmu, byl ospalý a unavený. První sprej s mořskou vodou mu přivezl kamarád, který se oženil s Francouzkou. Jemný aerosol mořské vody si začne stříkat do nosu vždycky, když rozkvetou lípy, na jejichž pyl je alergický. Mořská voda smývá alergeny ze sliznic a zároveň je zklidňuje. Reakce na pyl je pak daleko mírnější a kolega ji zvládne bez prášků. Ty nesnáší. Má po nich pocit, jako kdyby jel v autě, které má zataženou ruční brzdu.

Stejný problém řešila i jeho dcera. Ta však mohla užívat na zduřelý nosohltan pouze lokálně působící kapky. Byla totiž v sedmém měsíci těhotenství. I jí sprej velice pomohl.

Jsou pak odolnější

Podle zkušeností MUDr. Milana Kudyma z Prahy je sprej s mořskou vodou užitečným podpůrným prostředkem. Dokáže ze sliznic nosohltanu opláchnout alergeny, prach a další nečistoty nebo infekty. Zároveň je zvlhčuje a zrychluje jejich regeneraci. Má na ně i mírně dezinfekční účinky a posiluje imunitu slizničních buněk. Vlhké sliznice pak lépe vzdorují infekcím než sliznice suché a rozpraskané.

Nejvíc pomáhají na rýmy, zejména u malých dětí. Maminky jim potom mohou zředěný hlen z nosohltanu snáz odsát. Může být užitečnou prevencí i proti kašli, který způsobí právě hlen sestupující z nosohltanu až do dolních cest dýchacích.

Dobré zkušenosti mají se sprejem také lékaři, kteří ho doporučili pacientům po operaci nosních mandlí, nosní přepážky, polypů a dutin. Pomáhá oteklou sliznici zklidnit, suchou zvlhčit a atrofovanou zregenerovat. Je možné ho vyzkoušet i na chrápání.

Stovky vědeckých prací

"Když na internetové adrese www.pubmed.com napíšete do hledače anglický výraz nasal lavage, tedy nosní výplach, objeví se vám seznam víc než 1700 vědeckých prací, které zkoumaly pozitivní účinky výplachu na lidské zdraví," říká prof. MUDr. Philippe Contentin, DrSc., specialista na ORL v pařížské fakultní nemocnici Necker & Saint Vincent, kterou jsme navštívili.

A dodává: "Nám se nejvíc osvědčily u nejrůznějších druhů rým a následných komplikací, jež vyvolávají. Ale velice užitečné jsou i jako prevence. Třeba své děti vedu k tomu, aby si nos prostřikovaly sprejem stejně samozřejmě, jako si čistí zuby. Lépe se jim potom dýchá. I sliznice nosohltanu pak bývají v lepším stavu a jsou odolnější vůči infekcím."

Kojenci neumějí smrkat

Fyzioterapeut dr. Alain Abbeys se specializoval na léčbu malých dětí, které trápí rýma tak, že nemohou dýchat. Navíc jim hrozí nejrůznější záněty a další problémy. Doktor Abbeys řídí malý štáb spolupracovníků. Mají centra po celé Paříži. Z těchto center jsou schopní dorazit na motorce do dvaceti minut na kterékoliv místo ve městě.

Protože dítě do dvou let neumí ještě smrkat, dosáhnou speciálním manévrem toho, že hlen vyplivne nebo vykašle. Zákrok vypadá trochu drsně, ale je účinný. Stačí ho opakovat několikrát během tří dnů a potíže s rýmou zmizí. Zdravotní pojišťovny ho hradí. Spočítaly si, že se po něm děti rychleji uzdravují. Snižuje se také počet následných komplikací, a tedy i spotřeba léků.

Čistotu hlídají ústřice

Sprejů s mořskou vodou existují desítky. Na výrobu jednoho z nich jsme se byli podívat ve Francii. Z romantické zátoky bretaňského městečka Cancal nasávalo čerpadlo vodu a prohnalo ji přes dva superfiltry. Ty odstranily i ty nejjemnější nečistoty. Ale to samo by nestačilo. V Cancalu nesmějí do moře vypustit ani dešťovou vodu. Aby do něj nezanesla nějaké chemikálie nebo jiné znečištění. Se zbytkem si skvěle poradí příroda.

Přirozeným strážcem čistoty vody jsou pak ústřice, které výrobce sprejů chová hned vedle potrubí, jímž nasává vodu. Jsou velmi citlivé i na malé znečištění. Kdyby se objevilo, uhynuly by. V načerpané a přefiltrované vodě se potom koncentrace i množství solí upravuje tak, aby nepůsobila agresivně, jak je běžné, naopak, aby měla zklidňující a regenerační efekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám