Hlavní obsah

V boji s horší pohyblivostí ve stáří pomohou i krátké každodenní procházky

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neoddělitelnou součástí lidského života je stárnutí. Můžeme ho nenávidět, proklínat, ale ani při sebevětší snaze ho nezastavíme. Abychom se dožili co nejvyššího věku, je dobré žít zdravě a mít dostatek pohybu. A nemusí to být nic namáhavého, postačí i obyčejná pravidelná procházka.

Foto: Profimedia.cz

Krátké, ale pravidelné procházky pomohou starším lidem udržovat si potřebnou fyzickou aktivitu.

Článek

Vědci uvádějí, že proto, aby si člověk i ve stáří udržel dobrou fyzickou pohyblivost a odvrátil různé neduhy spojené s pohybovým aparátem, má každý jedinec denně praktikovat minimálně dvacetiminutovou procházku.

Jak totiž první studie naznačují, i taková krátká procházka může znamenat rozdíl v tom, zda bude dostatečně mobilní i ve starším věku. Řečí čísel - i mírná fyzická aktivita zvyšuje ve stáří schopnost lepšího pohybu, a to až o 18 procent, upozorňuje Dailymail.

Zároveň takto aktivním starším občanům hrozí menší riziko trvalého zdravotního postižení, jak uvádí studie s názvem Life, kterou provedli odborníci z Yale School of Medicine a University of Florida.

Aktivní důchodci 

V rámci studie odborníci oslovili celkem 1635 starších občanů ve věku 70 - 89 let, kteří ve svých letech neměli příliš pravidelný pohyb. Ti byli následně rozděleni do dvou skupin, všichni pak byli pravidelně sledováni po dobu dvou let.

Jedna ze skupin absolvovala pravidelně 150 minut chůze týdně a také její členové podstoupili cviky na udržení pevnosti a pružnosti těla. Druhá skupina navštěvovala pravidelně protahovací cvičení. U všech byl během testované doby důsledně sledován zdravotní stav, včetně hmotnosti, krevního tlaku či tepové frekvence.

Z výsledků pak vyplynulo, že i krátké procházky pomáhají k lepší mobilitě, a to i když starší jedinci ujdou například krátkou vzdálenost. V rámci studie byla u starších občanů definována dostatečná mobilita jako schopnost ujít zhruba půl kilometru.

„Není to příliš, ale pro starší jedince to i tak znamená určitou svobodu. Vzdálenost půl kilometru může být například vzdálenost z obchodu, od vlaku nebo z parkoviště domů. Pokud tohle zvládnou, nemusí mít vedle sebe neustále někoho, kdo se o ně postará,” uvedl Jack Guralnik, profesor epidemiologie a veřejného zdraví na University of Maryland School of Medicine, který se na dlouhodobé studii podílel.

„Všichni už dlouho víme, že pohyb je pro každého člověka přínosný, tak proč jsme dělali další výzkum, ptají se nás mnozí. Hlavně proto, že stále  nevíme, zda je některé pohybové cvičení lepší než jiné, a jaký má případně specifický vliv na náš zdravotní stav, případně různá onemocnění. Právě proto se touto otázkou stále zabýváme,” uzavřela Wendy Kohrtová, lékařka na oddělení geriatrické medicíny na univerzitě v Coloradu (geriatrie je obor, který se zabývá problematikou zdravotního a funkčního stavu lidského organismu ve stáří).

Odborníci výsledky prezentovali na výročním zasedání College of Sports Medicine v Orlandu a byly publikovány i v časopise Journal of American Medical Association.

Reklama

Související témata:

Související články

Více než polovina Čechů má nadváhu

Špatné stravovací návyky a málo pohybu vedou k tomu, že více než polovina Čechů bojuje s nadváhou nebo obezitou. Ve srovnání se západní Evropou daleko více...

Obézní děti často trpí zvýšenou únavou

Je vaše dítě často unavené, a to přestože aktivně neprovozuje žádný sport? Pak možná právě v tom je hlavní příčina. Stále více dětí v České republice trpí...

Výběr článků

Načítám