Hlavní obsah

V 17 letech ho postihla mozková příhoda. Nejdřív bojoval o život, nyní i o domov

Novinky, das

Do svých sedmnácti let byl Pavel Palkovič z Opavy naprosto zdravý, bezproblémový a veselý kluk. Jedné srpnové noci v roce 2017 ho probudily velké bolesti hlavy, než upadl do bezvědomí, stihl ještě probudit svého tátu. V nemocnici lékaři zjistili, že se jednalo o cévní mozkovou příhodu, kdy u něj došlo ke spontánnímu, těžkému a život ohrožujícímu krvácení do mozku s nutností okamžité operace.

Foto: archív Pavla Palkoviče

Pavel Palkovič je zatím upoután na invalidním vozíku, ale bojuje, aby se jednou zase postavil na nohy.

Článek

Po operaci byl Pavel měsíc v umělém spánku, během kterého jeho tělo bojovalo s mnoha komplikacemi. Když jej lékaři poté probudili, byl Pavel sice mentálně v pořádku, ale stal se vězněm vlastního nehybného těla. Trvalo další měsíc, než navázal první kontakt se svým okolím. Jeho otec a zdravotnický personál pak vítali každé mrknutí, gesto, pokus o úsměv i drobný pohyb prstu jako významný krok v jeho návratu do života.

Pro Pavla už nikdy v životě nic nebude jako dřív, po roce od nešťastné příhody je stále plně ochrnutý na celou levou stranu těla, nedokáže dobře artikulovat a velké potíže mu dělá i polykání. Upoután na invalidní vozík absolvuje kolotoč rehabilitací, ale neztrácí naději. Díky skvělé péči odborníků, své silné vůli a hlavně přítomnosti a obětavé podpoře otce dělá Pavel sice malé, ale stálé pokroky.

V současné době ale Pavla trápí další rána osudu. Po rozvodu rodičů byl se sestrou ve výhradní péči otce. Po jeho onemocnění se ale otec musel vzdát práce, aby se o něj mohl plně starat. Kvůli tomu ale také nemohl v rámci společného vypořádání majetku vyplatit svou exmanželku. Chybí mu 600 000 Kč. Navíc i každodenní péče a tolik potřebné pravidelné rehabilitace jsou finančně náročné.

Foto: http://www.domovpropavla.cz

Pavel se svým tátou před tím, než ho postihla cévní mozková příhoda

Kvůli tíživé situaci teď rodině hrozí, že přijde i o byt. Domov přitom pro Pavla představuje důstojné místo, kde by mohl s podporou táty dál rehabilitovat a pomalu se uzdravovat. Navíc by kvůli ztrátě bytu musel Pavel do ústavní péče.

Pocit bezpečí a klidná pohoda domova i přítomnost otce jsou ale pro další Pavlův boj a posun v rehabilitaci klíčové. Vše umocňuje i fakt, že na celkový výsledek procesu rehabilitace má významný vliv i čas, nejefektivnější jsou první dva roky od nehody. Jakákoli pauza v péči by tak mohla negativně ovlivnit stav Pavla.

Jeho ošetřující lékař MUDr. Jiří Duda se i proto rozhodl rodině pomoci. Vytvořil webové stránky http://www.domovpropavla.cz/, přes které lidé mohou Pavlovi s tatínkem pomoci získat potřebné peníze k vyplacení dluhu. Speciální účet má Pavel zřízen u Konta bariéry.

Lidé se také mohou zúčastnit benefičního koncertu Hany Fialové a Tomáše Savky, kde zazní šansony Edith Piaf a písně z dalších světových muzikálů. Koncert se koná 29. 10. 2018 od 19 hodin v katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Lístky lze také zakoupit na webových stránkách Pavla Palkoviče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám