Hlavní obsah

Užitečné rady, které pomohou dožít se vyššího věku

Novinky, bok

Lidé se v posledních letech dožívají výrazně vyššího věku, než tomu bylo v dobách dřívějších. Mnozí si ho ale zbytečně zkracují vlastní vinou, kdy v důsledku špatného životního stylu a nedostatku pohybu umírají na různé kardiovaskulární či jiné nemoci. Přitom by si mohl téměř každý vlastní život prodloužit, stačí jen provést některé výraznější změny.

Foto: Profimedia.cz

Infarkt postihuje více muže než ženy. Vyskytuje se ve větší míře u lidí po padesátce, kvůli špatnému životnímu stylu či zdravotním dispozicím není výjimkou ani u mladších jedinců.

Článek

V rámci studie, jejíž výsledky citoval server Dailymail, se dá většině infarktů, které trápí stále více lidí, poměrně jednoduše předejít. A to pěti nenáročnými změnami životního stylu, které spočívají ve snížení obvodu pasu, snížení příjmu alkoholu, pravidelné denní chůzi po dobu zhruba 40 minut, dostatečném příjmu ovoce a zeleniny a v nutnosti přestat kouřit. To jsou základní body, které především u mužů pomáhají výrazně snižovat riziko srdečních chorob.

V rámci studie, které se zúčastnilo 20 271 mužů, bylo zjištěno, že čtyřem z pěti infarktů u mužů by bylo možné předejít, pokud by pánové dodržovali výše uvedená doporučení.

Malá změna, výrazný vliv 

Odborníci poukazují na fakt, že i změna v jedné oblasti z uváděné pětice dokáže výrazně zlepšit zdravotní vyhlídky do budoucna, a snižuje riziko infarktu a jiných onemocnění až o třetinu. V případě splnění všech uvedených bodů toto riziko klesá až o neuvěřitelných 86 procent.

Jen například ukončení jednoho výrazného zlozvyku - kouření, dokáže snížit rizika výskytu srdečních chorob o 36 procent, přechod na zdravou stravu pak o dalších 25 procent.

Omezením alkoholu a správným stravováním sníží muži riziko srdečních příhod o 35 procent. Pokud se k tomu přidá ještě pravidelné cvičení, zvýší se údaj na 64 procent, uvádí studie zveřejněná v časopise Journal of American College of Cardiology.

Zdravotním komplikacím můžeme sami předcházet

Odborníci ze Švédska spočítali, že ve výsledku by se uváděnými změnami dalo předejít zmiňovaným zdravotním komplikacím až u 80 % všech mužů.

„Že zdravý životní styl snižuje riziko srdečního infarktu, na tom není nic neobvyklého. Zajímavé spíše je, jak moc,” uvedla Agneta Akessonová, docentka na Karolinska Institutet ve Stockholmu.

„Většina infarktů je způsobena ischemickou chorobou srdeční, což je stav, kterému se dá z dlouhodobého hlediska předcházet. I proto je důležité, abychom si byli všichni vědomi zdravotních rizik, která jsou spojena s životním stylem, který si zvolíme,” uvedla zdravotní sestra z British Heart Foundation.

Jak se uvádí ve studii, například ve Velké Británii má infarkt 62 000 mužů ročně, oproti 38 000 žen.

V České republice v roce 2010 zemřelo v důsledku ischemické srdeční choroby celkem 25 178 lidí, z toho 12 153 mužů a 13 025 žen. Přímo na infarkt zemřelo v témže roce 6439 lidí, z toho 3668 mužů a 2771 žen, uvádí Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR.

Reklama

Související články

Hypertenze je totálně podceňovaná choroba

Jsou to šokující údaje. Vysoký krevní tlak, tedy hypertenze, trápí v ČR necelé dva milióny lidí. Přibližně třetina z nich o své nemocí neví, protože se o ni...

Výběr článků

Načítám