Hlavní obsah

Úprava jídelníčku a cvičení dokáží oddálit počínající cukrovku

Chicago

Lidé, kterým neodkladně hrozí, že onemocní cukrovkou, se mohou této chorobě vyhnout. Podle nových výzkumů je to možné při dodržování správné životosprávy.

Článek

Většina lidí s diabetem trpí typem dvě, jejíž vznik úzce souvisí s nezdravým životním stylem, špatnou stravou a nedostatkem pohybu.

"Milióny lidí by nástup nemoci mohly oddálit nebo mu dokonce zabránit, kdyby zhubli a více se hýbali," tvrdí Dr. Griffin Rodgers, ředitel amerického ústavu National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease.

Již malé zhubnutí přináší úspěchy

Deset let probíhající studie sledovala 3 234 osob s nadváhou a se zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Ukázalo se, že i mírné snížení hmotnosti znamenalo zmenšení rizika vzniku cukrovky až o třetinu. Ještě větší dopad mělo zhubnutí na zdravotní stav pacientů starších šedesáti let. U nich se nebezpečí během výzkumu snížilo o polovinu.

"Snížení váhy znamená zároveň zmenšení rizika vzniku diabetu," prohlásil Dr. William Knowler, jehož studie byla zveřejněna v odborném časopise Lancet.

Její výsledky vycházejí z programu, při němž se u ohrožených osob mělo zredukovat nadměrné množství tělesného tuku a snížit příjem kalorií. Respondenti se tedy měli věnovat alespoň 150 minut týdně tělesné aktivitě a učili se změnit své stravovací návyky. Po deseti letech vyšlo najevo, že u pacientů, kteří si dokázali udržet sníženou hmotnost, kleslo nebezpečí vzniku cukrovky o 34 procent.

Někdy nepomůže nic

Knowler se netají tím, že u někoho se cukrovka vyvinula i přes veškerou snahu o změnu životního stylu. Přesto je přesvědčen, že dostatečné úsilí může nástup této nebezpečné nemoc přinejmenším oddálit.

Cukrovka je přitom hlavní příčinou slepoty u dospělých a amputací končetin, které nejsou důsledkem úrazů. U diabetiků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice a závažného onemocnění ledvin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám