Hlavní obsah

Umělé nehty s sebou mohou nést riziko rakoviny kůže

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákají vás krásně upravené a pěstěné nehty? Využíváte především akrylové a gelové nehty, při jejichž výrobě se používají UV lampy, aby přípravek na nehtech lépe držel? Možná pro vás bude překvapením, že i z takové parády můžete mít rakovinu kůže.

Foto: Profimedia.cz

UV světlo v lampách na nehty může být stejně nebezpečné jako solárium.

Článek

Lampy s ultrafialovým zářením jsou běžnou součástí kosmetických salónů, kde nabízejí modelaci nehtů pomocí akrylu a gelu. Lampa materiál vytvrdí a díky ní jsou pak nehty pevné a lesklé. Podle nového britského výzkumu s sebou ale světlo vyzařované z lamp nese hrozbu nebezpečné nemoci. Vědci také zjistili, že stačí pouhých osm sezení, aby UV záření z lampy poškodilo DNA, což může mít fatální vliv na naše zdraví a způsobit například rakovinu kůže.

Lampy na nehty škodí stejně jako solária

„UV lampy v nehtových studiích poškozují kůži stejným způsobem jako solária. Proto je důležité, aby ženy i provozovatelé gelové manikúry o těchto rizicích věděli. V UV lampách se používá ultrafialové záření typu A, které proniká do hlubších partií kůže a kromě rakoviny kůže může vyvolat i předčasné stárnutí v podobě vrásek a pigmentových skvrn,” upozorňuje na možná rizika dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Výzkum, na který odkazuje deník Dailymail, okomentovala doktorka a vedoucí studie Lyndsay Shippemová. Ta tvrdí, že riziko UV záření je sice malé, ale rozhodně by se nemělo ignorovat. „Výsledky naznačují, že i při dlouhodobém užívaní není riziko nijak extrémní. To ale samozřejmě neznamená, že by k tomu měly ženy přistupovat naprosto bezstarostně. Riziko tam je a všichni by si ho měli být vědomi,” dodává.

UVA záření se nepoužívá jen v lampách, jež mají za úkol vytvrdit gel a akryl, ale i v těch, které slouží k rychlému vysoušení laků a barev na upravených nehtech. I tady je proto nutné dát si pozor, nebo si prosadit postoj, že preferujete přírodní zaschnutí, pakliže je to ovšem v tom konkrétním případě možné.

Pod gelem se mohou skrývat i jiné nemoci

„Aplikaci UV lampy by mělo předcházet ošetření ochranným krémem, který tato rizika minimalizuje,” doporučuje Arenbergerová. S tímto postupem souhlasí i odborníci, kteří studii uvedli a domnívají se, že automatickou položkou při tvoření umělých nehtů by měla být masáž rukou pomocí opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem. Lékaři se zároveň shodují na tom, že by se tato metoda zkrášlování měla používat pokud možno co nejméně, respektive se vyhnout jejímu nadužívání.

Co ale trápí spoustu žen, je i fakt, že za krásnými umělými nehty se mohou skrývat i jiné kožní problémy, které jsou ale kvůli neprůhledné umělé vrstvě trvale skryty. Kvůli tomu se může lehce přehlédnout plíseň nebo infekce kůže. Následky takových onemocnění se pak mohou léčit ještě několik let a například zvlněná nehtová lůžka nemusí nikdy úplně vymizet.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstěné ruce jsou naší vizitkou

Ruce na nás prozradí víc, než si myslíme. Jsou zrcadlem našeho věku, zdraví, ale i vztahu k čistotě a péče o sebe. Pokožka na rukou trpí stejně jako pleť na...

Desatero pro krásné a zdravé nehty

Pomocí našich rukou pracujeme, jíme, seznamujeme se. Používáme je každý den, a proto je důležité se o ně pečlivě starat. A to především o nehty, protože...

Výběr článků

Načítám