Hlavní obsah

Umělá játra se poprvé představila v Česku

Právo, tr
BRNO

Poprvé byla v Česku použita revoluční novinka v lékařství - umělá játra. Stalo se to v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie, kde tím lékaři zachránili život sedmadvacetiletému pacientovi. Tomu totiž po transplantaci jater náhradní orgán nezačal fungovat a hrozilo nebezpečí úmrtí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.7.2018 Rekonstrukce Parku Československých letců je ukončena. Park sousedí s ulicí 30. dubna.

Článek

Jedinou možnost záchrany nabízela umělá játra, přístroj, který se do lékařské praxe teprve zavádí a v České republice, narozdíl od některých sousedních států, ještě není k dispozici. Lékaři si proto museli toto zařízení vypůjčit. Nejdříve se obrátili do Rakouska, kde však oslovená nemocnice požadovala finanční náhradu.

Pomoc ze Slovenska

Brněnský transplantační tým se tedy obrátil do Bratislavy. V tamní klinice na Kramárech jim obratem vyhověli a přístroj, který pracuje obdobně jako umělá ledvina a umí organizmus očistit od škodlivých látek, půjčili zdarma.

"Je to skutečně horká technická novinka, neznamená, že jsme zaostalí, když ji nemáme. Teprve ji zavádějí také například Poláci," řekl v pondělí vedoucí lékař Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně Pavel Studeník.

Vysvětlil, že umělá játra mají význam nejen jako překlenutí pacientů do transplantace, než se pro ně najde vhodný orgán, což byl případ prvního pacienta, u kterého byl přístroj v Brně použit, ale lze je použít i v léčbě akutních selhání jater. Například při otravě muchomůrkou hlízovitou nebo při určitých formách hepatitid.

Reklama

Související témata:

Související články

Za cirhózu jater alkohol často nemůže

Mnozí lidé se domnívají, že cirhóza jater je nemocí alkoholiků a lidí požívajících alkohol v nadměrném množství. Statistiky a průzkumy vědců však prokazují,...

Výběr článků

Načítám