Hlavní obsah

Ultramaratonec běží pro vozíčkáře, bojuje za jejich začlenění do společnosti

Novinky, Eva Dvořáková

René Kujan, milovník běhání, v roce 2007 po těžké nehodě poznal, jaké to je, když se člověk ocitne na vozíčku (v jeho případě jen na chvíli). Po autonehodě mu lékaři sdělili, že je s běháním konec. On to ale nevzdal. Tři čtvrtě roku nato uběhl první půlmaraton.

Foto: Cesta na vrchol

René Kujan se Zdeňkem Kirchem, který se s běžcem vydal pokořit Klínovec.

Článek

René Kujan si při vážné nehodě rozdrtil hrudní kost, žebra a skončil dočasně na invalidním vozíku. Zná tak a chápe pocity těch, kteří z něj už nikdy nevstali. Rozhodl se bojovat za jejich práva. A jak jinak než během, který Reného provázel před nehodou i po ní.

Vyloučení ze společnosti

Ačkoliv mu lékaři řekli, že bude rád, když po nehodě začne chodit, nevzdal to. A bojoval dál. A v současné chvíli bojuje za téměř 8000 vozíčkářů s poraněním míchy z České republiky, z nichž polovina je dlouhodobě bez práce.

Tím pádem jsou i vyloučeni ze společnosti. Kontaktu s veřejností se jim totiž dostává pramálo. To potvrzuje i ředitelka provozovatele Hvězdného bazaru České asociace paraplegiků - CZEPA Alena Jančíková a říká, že vozíčkáři jako jednu z největších bariér vnímají právě tu komunikační.

Cesta na vrchol
René Kujan vyběhl 5. června od Plešného jezera na Šumavě, za 22 dní má doběhnout do cíle, na Lysou horu v Beskydech. Pokud cestu dokončí, bude zapsán do České knihy rekordů. Ultramaratonec všechny zve, aby se k jeho cestě, nebo alespoň na pár symbolických kilometrů, přidali. Mohou si popovídat, anebo třeba společně uběhnout i pár kilometrů.

I proto vznikl projekt s názvem Cesta na vrchol. René Kujan a redaktor rubriky Běhání na sport.cz se rozhodl, že pokoří unikátní rekord a ještě podpoří dobrou věc.

Během června pokoří sedm nejvyšších vrcholů sedmi tuzemských nejvyšších pohoří, zároveň každý z 22 dní na cestě uběhne vzdálenost maratonu (42,195 km). Celkem téměř 1000 km.

Foto: ČSOB

Redaktor se dokázal z nehody plně zotavit a vrátit se do aktivního života. Za práva vozíčkářů bojuje během a doufá v podporu veřejnosti.

Všichni mohou pomoci

Cílem projektu je zajistit roční provoz Hvězdného bazaru, přičemž partner akce (ČSOB) přislíbil, že vybranou finanční podporu od společnosti zdvojnásobí.

Možnost finančního daru má i široká veřejnost, a to například prostřednictvím koupě dárkových předmětů a dobrot v rámci roadshow, které už proběhly na Šumavě, Klínovci a Sněžce. Běžecké lahve, šátky a napečené dobroty si mohou lidé zakoupit a přispět tak na dobrou věc i na poslední zastávce Reného.

Jeho pouť končí tuto neděli, 26. 6. 2016, na Lysé hoře v Beskydech. Ostatní, kteří se rozhodnou pomoci vozíčkářům překonat bariéry, získat stabilní zaměstnání a „postavit se na vlastní nohy“, mohou přispívat i online na http://www.darujspravne.cz/cesty-na-vrchol-909, kde jsou také detaily sbírkového projektu.

„To nejdůležitější pro úspěch projektu je finanční podpora veřejnosti,“ uzavírá René Kujan.

Reklama

Související témata:
René Kujan

Výběr článků

Načítám