Hlavní obsah

Účiněji se hubne pomocí jogurtů a ořechů, než ovocem a zeleninou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Štíhlá linie není jen otázkou zkonzumovaných kalorií. Podle odborníků je důležitější složení stravy než její množství.

Foto: Profimedia.cz

Konzumace jogurtů a ořechů je účinnější než zelenina a ovoce, protože po nich vydržíme být delší dobu sytí.

Článek

Během studie na 120 000 lidech, z nichž pět šestin byly ženy, se ukázalo, že dostatečné množství jogurtů, ořechů, ovoce, obilnin a zeleniny pomáhá snížit hmotnost.

Týmu vědců z Harvardovy školy veřejného zdraví se podařilo vyčíslit, jaký efekt mají jednotlivé druhy potravin na přírůstek, nebo naopak úbytek váhy. Například konzumace jogurtů a ořechů je účinnější než zelenina a ovoce, protože po nich vydržíme být delší dobu sytí. Jak ale autoři studie upozorňují, neznamená to, že velké množství těchto potravin jednoduše zajistí zhubnutí.

"I ony obsahují kalorie a rozhodně nezmění termodynamické zákony," uvádí vedoucí autor Dariush Mozaffarian.

Lidé, kteří je konzumují, ale podle něho mají menší potřebu "dojídat se" vysokokalorickými jídly - například masem, brambůrky, moučníky či sladkými nápoji.

"Zvýšená konzumace zdravých potravin jako jogurtů a ořechů nahrazuje jiné, nezdravější produkty, a z dlouhodobého hlediska brání ztloustnutí," uvádí Mozaffarian v časopise England Journal of Medicine.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám