Hlavní obsah

U epileptiků lze dietou výrazně snížit počet záchvatů

Speciální dieta pro epileptiky pomáhá výrazně snížit počet záchvatů. Stačí, pokud epileptik jí hodně tuků, málo cukru a vše doplňuje potřebným množstvím bílkovin.

Foto: Profimedia.cz

Ketogenní dieta musí být šitá na míru.

Článek

Podle lékařky oddělení dětské neurologie Thomayerovy nemocnice Kláry Brožové po třech měsících diety u více než poloviny nemocných klesl počet epileptických záchvatů nejméně o polovinu. Téměř u třetiny byl efekt natolik výrazný, že množství záchvatů kleslo o 90 procent a více.

Zájem o takzvanou ketogenní dietu stoupá podle primáře oddělení dětské neurologie Jana Hadače hlavně v posledních letech. Ve dvacátých letech 20. století byla doporučována jako alternativní postup. V současnosti je u některých typů epilepsie doporučována už po selhání dvou nebo tří antiepileptik.

Před zahájením diety je pacient, v případě dětí jeho rodiče, poučen o tom, jak má být dieta zahájena a vedena a jaká jsou rizika. Pacient projde podrobným interním a neurologickým vyšetřením.

"Ketogenní dieta je sestavena individuálně pro každého pacienta. Jsou zohledněny základní nutriční požadavky organismu," zdůraznila Brožová.

Epilepsie je:

chronické neurologické onemocnění, které se projevuje záchvaty.

Epilepsií je více druhů, některé jsou geneticky podmíněné, jiné vznikají po poranění mozku, mozkové mrtvici či nádorovém onemocnění mozku.

Epilepsie se může objevit v každém věku, nejčastěji u dětí a seniorů. Ovlivňuje zdraví, možnost vzdělání a zaměstnání, soběstačnost i vztahy.

Další informace na webech občanského sdružení EpiStop www.epistop.cz a České ligy proti epilepsii www.clpe.cz.

Například pro pětiletého chlapce s váhou 19 kilogramů vypadá dietní jídelníček tak, že k snídani dostane jogurt s ovocem a kokosem, ke svačině jablko se smetanou, k obědu kuřecí vývar se zavářkou, k odpolední svačině rajčata se smetanovým sýrem a k večeři ořechové pusinky se smetanovým koktejlem. K tomu musí dostávat vitamíny, minerály a stopové prvky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám