Hlavní obsah

Tužka, nebo klávesnice? Při psaní perem vstřebáváme informace rychleji

Novinky, das

Počítač pomalu vytlačuje klasický poznámkový blok nebo diář, a to nejen v zaměstnání, ale i ve škole. Poznámky napsané pomocí klávesnice do počítače se zdají být přehlednější a praktičtější, jak tomu ale skutečně je? Může klávesnice dokonale nahradit psaní rukou?

Foto: Profimedia.cz

Během psaní perem si toho více zapamatujeme.

Článek

Přesně tyto otázky si kladli neuropsychologové z norské University of Science & Technology, kteří chtěli ověřit, zda ruční psaní poznámek prohlubuje schopnost lépe uchovávat a zpracovávat informace.

Během dvouměsíčního výzkumu sledovali proces učení u dvaceti vybraných studentů, kterým umístili na hlavu více než 250 senzorů, které sledovaly jejich mozkovou aktivitu během psaní na klávesnici a během psaní digitálním perem na displej počítače.

„Výsledky experimentu jasně poukázaly na to, že během psaní nebo kreslení rukou byly různé části mozku aktivní odlišnými způsoby, a že fyzický pohyb pera rukou usnadňuje učení. Pohyb perem totiž intenzivně zapojuje smysly a vede k rozdílné nervové aktivitě, jež řídí všechny vyšší úrovně mozku ve zpracování informací,” vysvětluje profesorka psychologie pro ntnu.edu Audrey van der Meerová.

Vznikl tedy první elektrofyziologický důkaz, že mozek člověka je mnohem efektivnější při psaní perem ve srovnání s psaním na klávesnici. Jedinec si toho během psaní perem více zapamatuje. To ovšem neznamená, že bychom měli zahodit počítač.

Ideální je propojit digitální technologie s psaním rukou

Pokud chcete pro sebe i své děti to nejlepší, pak vsaďte na kombinaci obou technik. Důležité věci, které si budete chtít skutečně zapamatovat, pište rukou, a ostatní na klávesnici či vsaďte na přístroje, které podporují funkci digitálního pera.

„V současné době je na trhu celá řada tabletů a hybridních zařízení, která umožňují použití digitálního pera, jež promění displej ve skicák nebo poznámkový blok. Je tedy opravdu z čeho vybírat,“ upozorňuje Kristina Michalsky, ředitelka spotřebitelského segmentu ve společnosti Microsoft.

Operační systémy mnohých přístrojů tak umožňují psát na dotykovém panelu jako na papíře. Pomocí aplikací jako např. Sticky Note si lze i vytvářet lístky s ručně psanými poznámkami, které jsou podobné klasickým lepicím papírkům. Pomocí aplikace Screen sketch si lze pak dělat poznámky a kreslit přímo do jakéhokoli dokumentu či stránky v prohlížeči nebo přímo na ploše. Výřez obrazovky pak lze následně sdílet.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám