Hlavní obsah

Tuina masáže pomohou zlepšit pokožku problematických partií

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás trápí nehezký vzhled pokožky na stehnech, břiše a pažích, pak neklesejte na mysli. Řešení existuje hned několik. Kromě zdravého životního stylu a cvičení pomáhají nejrůznější přípravky, přístrojová ošetření a relaxační terapie, sem patří i tzv. tuina masáže.

Foto: Profimedia.cz

Při masážích pomocí úchopu a tlaku dochází k podpoře proudění energie v těle.

Článek

Podle tradiční čínské medicíny se na vzhledu pokožky odráží celkový zdravotní stav, ale i skutečnost, zda kožní buňky mají dostatek energie. Pokud ano, jsou pak  dostatečně aktivní a udržují pokožku zdravou a pevnou. Když tomu tak není, pokožka polevuje a vzhledově může vypadat i mnohem starší, než ve skutečnosti je.

„Proto je tak důležité nastolit v organismu harmonii, odstranit blokády a opět rozproudit energii a podpořit její zdravý tok v celém těle,“ vysvětluje terapeut Martin Bouška z Centra čínských a thajských masáží v Praze.

K tomu všemu jsou v čínské medicíně hojně využívány právě tuina masáže, kdy pomocí úchopu a tlaku dochází k podpoře proudění energie v těle. Při masáži se používají prsty, dlaně, pěsti, předloktí a lokty a kombinují se různé stimulační a masážní techniky, jako jsou rolovací, protahovací, zahřívací a akupresurní terapie. Toto všechno lze i doplnit baňkováním, akupunkturou, bylinkami a také cvičením.

„Nejedná se tedy jen o obyčejnou masáž, ale i způsob, jak stimulovat krevní i lymfatický systém, podpořit vyplavování toxinů z těla a pomoci tak posílit imunitu a maximalizovat boj proti únavě a stresu,” upozorňuje Martin Bouška a dodává: „Svými účinky tuina masáž pozitivně ovlivňuje tedy naši vnitřní pohodu, ale také pěkný vzhled. Proto je doporučována i jako součást programů zaměřených na hubnutí a zlepšení stavu pokožky.“

Klasická tuina masáž se provádí zejména v centrech tradiční čínské medicíny, kdy terapii provádí speciálně vyškolený masér či terapeut. Některé zjednodušené a přitom účinné masážní postupy lze ale praktikovat i doma.

Pět manuálních technik, které lze vyzkoušet v domácím prostředí

Příprava na masáž: „Vytvořte si v místnosti příjemnou atmosféru pomocí klidné relaxační hudby a jemného osvětlení, k uvolnění těla si dopřejte teplou koupel či sprchu, případně několik protahujících cviků,” radí Romana Šonková ze společnosti Beiersdorf.

Tuina masáž se provádí „nasucho“, přes lehké oblečení. Pro našich pět vybraných technik můžete ale použít tělové mléko. Uvidíte sami, co vám bude příjemnější.

1. Hlazení a prohřívání 

Foto: Nivea

Levou ruku položte na pravou paži jen kousek od ramene. Rukou přejíždějte po paži směrem dolů a nahoru. Pak posuňte ruku o kousek doprava nebo doleva a v masáži pokračujte. Postupně promasírujte celou paži. Pohyby by neměly být příliš rychlé, tlak by měl být středně silný a konstantní. Pak ruce vystřídejte. Stejně postupujte na stehnech a břiše, v těchto partiích můžete při masáži používat obě ruce současně. Konečky prstů by vždy měly směřovat dolů a oběma rukama pracujte paralelně. Tato technika přispívá k příjemnému prohřátí jednotlivých partií.

2. Masáž stehen

Foto: Nivea

Obě ruce položte na levou nohu tak, jak vidíte na obrázku. Stehno masírujte dlaněmi – postupujte krouživými pohyby shora dolů po obou stranách stehna až ke kolenu. Krouživými pohyby se vraťte zpět. Posuňte ruce o kousek stranou a stejným způsobem promasírujte celé stehno. Používejte rytmické krouživé pohyby, pracujte s větším přítlakem než u úvodního prohřívání. Pak namasírujte i druhé stehno.

3. Masáž palcem ruky

Foto: Nivea

Položte ruku na vnější stranu stehna levé nohy. Prsty směřují dolů. Nyní palcem tlačte kůži po stehně rovně dolů až ke kolenu. Pohyb opakujte o kousek vedle, až postupně promasírujete celé stehno. Po celou dobu tlačte stejně silně. Tak postupujte i na druhé noze a při masáži paží.

4. Masáž hřbetem ruky

Foto: Nivea

Položte malíkovou hranu pravé ruky pod levé rameno. Paži masírujte plynulým pohupováním/válcováním hranou ruky směrem dolů a zpět tak, jak vidíte na obrázku. Pohybujte rukou rytmicky středně silným tlakem. Tímto způsobem namasírujte celou horní část paže. Pak ruce vystřídejte. Tuto techniku můžete použít i pro masáž nohou, postupujte shora dolů.

5. Odtahování kůže na břiše a pažích

Foto: Nivea

Ruce položte vedle pupíku – jednu vpravo, druhou vlevo. Palcem a ukazováčkem uchopte záhyb kůže, kožní řasu jemně odtáhněte od těla a pusťte. Pracujte rytmicky, ale jemně, postupně přidávejte na síle. Tímto způsobem promasírujte důkladně kůži na břiše a stejným způsobem promasírujte i vnitřní stranu paží.

Po skončení masáže můžete pokožku těla ošetřit zpevňujícím tělovým mlékem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám