Hlavní obsah

Tři sklenice mléka denně jsou prý nejlepší prevencí alzheimera

Novinky, das

Kravské mléko patří v poslední době mezi potraviny, které jsou dennodenně na pranýři. Zatímco zastánci celostní medicíny jej vnímají jako učiněné zlo, odborníci konvenční medicíny na něj naopak nedají dopustit. Nyní vědci přišli s novým zjištěním, které mléku přičítá další kladné účinky. Podle nich už tři sklenky vypitého mléka denně mohou výrazně snížit riziko onemocnění alzheimerem a parkinsonem.

Foto: Profimedia.cz

Mléko obsahuje antioxidant glutathion, který chrání mozkové buňky.

Článek

Mléko totiž obsahuje antioxidant glutathion, který chrání mozkové buňky před jejich poškozením. Pomáhá neutralizovat oxidační stres v těle způsobený volnými radikály. Podle vědců právě dlouhodobý oxidační stres přitom stojí za celou řadou onemocnění včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Vědecké studie University of Kansas Medical Center se zúčastnilo 60 dospělých jedinců, u kterých pomocí speciálních skenerů lékaři sledovali dopad stravy na hladinu glutathionu v mozku. Z jejich zjištění vyplynulo, že nejvyšší hladinu tohoto antioxidantu v mozku mají lidé, kteří vypijí tři a více sklenic mléka denně.

„Hladiny antioxidantů v mozku lze regulovat různými faktory, jako například životním stylem či chorobami. Pokud je jich dlouhodobě v těle menší množství, může to mít na zdraví jedince nedozírné následky. Je to podobné jako u rzi na autě. Pokud se rzí nebudete dlouhodobě bojovat, bude se rozšiřovat, dokud plechy zcela nezničí,” vysvětluje pro Daily Mail neurolog In-Young Choi, vedoucí týmu vědců, kteří prováděli vědeckou studii.

Pokud tedy lidé včas začnou s tímto stavem bojovat, změní svůj jídelníček, budou se víc hýbat, mají větší šanci, že své tělo před řadou nemocí ochrání.

Podle odborníků z časopisu American Journal of Clinical Nutrition tak tato studie jen potvrdila předchozí zjištění vědců z Oxford University, podle nichž mléko díky vitamínu B12 zmírňuje neurologické poškození, jež vede k  Alzheimerově chorobě.

Reklama

Související články

Alzheimer přichází nenápadně a pozvolna

Nemoc, která je jednou z nejčastějších příčin demence, postihuje až 44 miliónů lidí po celém světě. Přichází nenápadně a bez zjevné příčiny. Nejdříve se...

Rozdíly mezi čerstvým a trvanlivým mlékem

Mléko patří mezi lehce stravitelné potraviny. Je zdrojem živočišných bílkovin, kalcia a celé řady dalších zdraví prospěšných látek. Ve společnosti ale o něm...

Výběr článků

Načítám