Hlavní obsah

Tradiční jarní hostina v duchu poslední večeře Páně

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou v českých zemích především oslavou přicházejícího jara. Tajemství velikonočního jídelníčku sahá daleko do minulosti, až před biblickou poslední večeři Páně a tedy poslední stolování Krista a jeho učedníků v Jeruzalémě v době pesachu, jednoho z nejstarších hebrejských svátků a předchůdce křesťanských Velikonoc.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Velikonoční mazanec

Článek

O svátku pesach se prolínaly jarní slavnosti starověkých hebrejských kmenů se vzpomínkou na vysvobození z egyptského otroctví. Součástí byla i tradiční hostina, jejíž menu mělo po staletí ustálená pravidla a tvořily je symbolické pokrmy připomínající odchod z Egypta:

  • nekvašený chléb (pouze z vody a mouky), který připomínal rychlý útěk hebrejského lidu
  • jehněčí pečeně (původně pečený beránek, jenž symbolizoval silnou ruku boží a vykonavatele posledního trestu, tzv. desáté rány egyptské
  • jidášky - ve stylu tvaru provazu, na němž se oběsil Jidáš
  • hořké bylinky jako libeček, čekanka, řeřicha, lebeda či později hlávkový salát a křen. Při hostině se namáčely do slané vody na paměť trpkých časů a slz prolitých v egyptském zajetí.
  • charoset - sladká hrudkovitá omáčka ze sušených meruněk, datlí, fíků, rozinek, červeného vína a ořechů. Představovala hlínu, z níž Izraelité tvořili cihly na stavby egyptských pyramid.
  • vejce - symbolizovala naději života a byla vařená natvrdo jako důkaz odolnosti člověka proti všem příkořím

Křesťanské velikonoční pokrmy  jsou podobné, jen některá jídla byla nahrazena jinými. Například místo jehněčího se často podává velikonoční nádivka (hlavička) nebo se upeče pouze sladký beránek. Hořké byliny se rozšířily o mladé kopřivy, špenát a chřest.

PotravinaSymbolZvyky, pověry, zajímavosti
VejcePlodnost, životRodina měla jedno společně sníst, aby držela celý rok pohromadě
BeránekČistota, obětováníKdyž v 19. st. jehněčí podražilo, pekl se ze sladkého těsta
JidáškyProvaz, na němž se oběsil JidášKapaly se medem, aby chránily před žihadly a uštknutím
MazanecSlunceNejstarší velikonoční pečivo u nás se dřív peklo z vajec a sýra, sladké až v 18. století
PtáčciPříchod jaraPečivo se dávalo dětem jako boží dárek
Zelené byliny a zeleninaProbuzení přírodyMěly zabránit bolení krku
Hlavička, nádivka, svítek, ušeloZdraví, plodnostProti uřknutí a nemoci
PučálkaZrozeníPodávala se i na Vánoce, jedla se nasladko i naslano
Jidáše
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 200 ml polotučného mléka, 100 g květového medu Včelpo, špetka soli, půl kostky droždí, 150 g farmářského másla Tatra, 2 žloutky z podestýlkových vajec Schubert, hřebíček na dozdobení, rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání
Postup: Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout, poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako oči. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Mazanec
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 100 g cukru, 150 g farmářského másla, 20 g droždí, 3 žloutky z vajec, kůra z jednoho citronu, vanilinový cukr Kávoviny, půl lžičky soli, 100 g rozinek, půl kostky čerstvého droždí, rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání
Postup: Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimíchejte i rozinky a nechte v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněťte, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější.Znovu propracujte, na pomoučeném válu vytvarujte bochník a nechte hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujte vajíčkem a posypejte mandlemi. Rozpalte troubu na 200 °C, vložte do ní plech s mazancem a po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjte alobalem.Tip: Těsto můžete rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chcete, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžete těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho nechte hodinku povolit, poté z něj vypracujte bochník a nechte ještě hodinu a půl kynout.
Boží milosti
Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 lžíce Božkova Tuzemského, 3 lžíce octa kvasného lihového Kávoviny, 1 vejce, kůra z půlky citronu, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, bílý jogurt Klasik Kunín, špetka soli, směs oleje a škvařeného sádla, ZŘUD – Masokombinát Písek, moučkový cukr Tereos na obalení
Postup: Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte tekuté ingredience a přidejte sůl a citronovou kůru. Zpracujte v dokonale hladké těsto a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.Poté vyválejte na plátky tenké cca 3 mm a rozkrájejte rádýlkem na čtverečky. Každý můžete ještě uprostřed jemně naříznout.Smažte ve vysoké vrstvě tuku do zlatova, po upečení nechte okapat na papírových utěrkách a poté pocukrujte. Nejlepší jsou ještě teplé.
Mandlový beránek
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 100 g mletých mandlí, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 150 g másla, 4 bílky, 4 žloutky, špetka soli, 180 g cukru krystal, 1 vanilinový cukr, 150 g bílého jogurtu z Valašska, 1 lžíce Božkova Tuzemského, rozinky nebo jiné sušené ovoce
Postup: Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou, troubu dejte nahřát na 175 °C. Bílky ušlehejte se solí do tuhého sněhu. Ve vedlejší míse utřete žloutky se změklým máslem a s oběma druhy cukru. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a mletými mandlemi a přimíchávejte po malých dávkách střídavě s jogurtem a rumem do máslovožloutkové směsi. Přidejte rozinky.Poté zlehka vmíchejte ušlehaný sníh a nalejte těsto do přední části formy na beránka, přikryjte zadní polovinou formy a dejte péct. Po 45 minutách můžete odklopit a zkusit špejlí, zda už je beránek dostatečně upečený. Nechte ho několik minut vychladnout a opatrně vyklopte.
Vajíčková pomazánka
Suroviny: 4–5 vařených vajec, Schubert, 60 g tradičního českého másla Tatra, 1 ½ lžíce plnotučné hořčice Nova, 2 balení sýru žervé, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Postup: Žloutky utřete s máslem, přidejte sýr, hořčici, špetku soli a pepře, nahrubo nastrouhané bílky, dochuťte nasekanou pažitkou a servírujte se škvarkovou bulkou.
Chřestový krém
Suroviny: 500 g bílého chřestu, 2 větší brambory, 750 ml kuřecího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání 33%, lžíce másla, sůl, bílý pepř
Postup: Ve vývaru uvařte brambory nakrájené na kostičky. Chřest oloupejte a spodní cca čtvrtinu odlomte, bývá dřevnatý.Zbytek nakrájejte a dejte na 10 minut povařit. „Hlavičky“ chřestu schovejte k dozdobení, jsou křehké a uvaří se rychle. Polévku rozmixujte, případně přeceďte, dochuťte solí, pepřem a dozdobte na másle osmaženými hlavičkami chřestu.
Pivní chléb
Suroviny: 350 g hladké mouky Mlýny J. Voženílek, 150 g žitné mouky tmavé chlebové Penam, 290 ml tmavého piva Bernard, 10 g soli, 20 g droždí, 5 g drceného kmínu (lžička)
Postup: Droždí rozdrobte do piva, pořádně promíchejte, do směsi prosejte obě mouky promíchané se solí a přidejte i kmín.Hněťte, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidejte trochu hladké mouky. Počítejte ale s tím, že během kynutí těsto ještě „vyzraje“ a bude zpracovatelné lépe.Nechte hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujte a vložte do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2–3 hodiny).Troubu rozehřejte na 220 °C, dospod položte kastrolek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopte na rozpálený plech a pečte, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě.Úžasně bude chutnat s farmářským máslem Tatra a pažitkou.
Špenátový koláč
Suroviny:Těsto: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 3 lžíce studené vody, 100 g bio másla EkomilkNáplň: 400 g listového špenátu, 250 g kysané smetany, 50 g bio másla, 3 vejce, lžička soli, špetka pepře, stroužek česneku, 100 g uzené plece Rochus, trochu nasekaného tymiánu nebo jiné oblíbené bylinky
Postup: Mouku prosejte na vál, doprostřed udělejte důlek a do něj nastrouhejte máslo, přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.Špenát nechte předem povolit v lednici. Rozehřejte máslo, na něm krátce osmažte nakrájený česnek, přidejte špenát, prohřejte, odstavte z plotny a promíchejte s vejci, smetanou, solí, pepřem a bylinkami. Uzené nakrájejte na plátky. Těsto rozválejte, natlačte do koláčové formy a propíchejte vidličkou, poklaďte několika plátky uzeného, nalijte na něj náplň a dozdobte zbylým uzeným. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na nejnižší úrovni asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne.
Žemlová nádivka s uzeným kuřetem
Suroviny: 250 g uzeného kuřecího masa, 250 g Hustopečského uzeného Váhala, 300 g bílého pečiva, chléb toustový, 4 šálky nasekaných listů mladých kopřiv nebo balení listového špenátu, 7 vajec, 60 g másla, svazek pažitky, sůl, pepř, 200 ml mléka, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanka na vysypání formy
Postup: Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků a špetky soli ušlehejte sníh. Pečivo nakrájejte na kostky a zvlhčete mlékem. Ve vedlejší míse utřete máslo se žloutky, přidejte pečivo, nasekanou pažitku, koření, kopřivy nebo špenát (přes noc nechte povolit v lednici), maso a promíchejte. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh a směs přesuňte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy (velkého pekáčku nebo dvou menších forem na biskupský chlebíček).Pečte asi 45 minut při teplotě 170 °C, dokud povrch nezezlátne.
Jehněčí roláda na česneku
Suroviny: cca 1,5 kg jehněčí plece, 3 stroužky česneku, 400 g listového špenátu, lžička sušené majoránky, 8 plátků Farmářské zauzené slaniny, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik hodin předem nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem.Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz, nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
Svěží kuře na citronu
Suroviny: 1 kuře, 1 bio citron, 2 polévkové lžíce nasekaného rozmarýnu, sůl, pepř, 1 kg brambor
Postup: Citron propíchejte a vložte do kuřete. Celé kuře důkladně posolte, opepřete, posypejte rozmarýnem, okolo rozložte oloupané a nakrájené brambory a nechte péct asi hodinu při 175 °C.S kuřetem nejsou žádné starosti, a přitom je výsledek úžasně voňavý a šťavnatý.
Pštrosí vejce
Suroviny: 1 kg mletého masa – směsi vepřového a hovězího, 1 syrové vejce, špetka majoránky, drceného kmínu, pepře, lžička papriky, půl svazku nasekané pažitky, 50 g strouhanky a trochu navíc na obalení, lžička soli, několik lžic vody, 8 vařených vajec
Postup: Maso důkladně propracujte s vodou, vejcem, kořením a solí, případně směs zahustěte trochou strouhanky. Vejce oloupejte a obalte je masovou směsí, poté ještě obalte ve strouhance, budou křupavější.Položte do pekáčku a pečte při 200 °C asi 30 minut. Podávejte s nakládanými okurkami a vařenými brambory.
Veselá omeleta s jarní cibulkou
Suroviny: 5 vajec, 3 jarní cibulky, 1 velké rajče, 30 g bio másla, 50 g sýru Gran Moravia, několik lístků bazalky nebo pažitky k dozdobení
Postup: Italská verze oblíbené omelety. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm nakrájenou jarní cibulku. Poté přidejte nakrájené rajče, které nechte chvíli dusit, aby se odpařila přebytečná šťáva. Zalijte vejci rozšlehanými se špetkou soli a pepře, přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni péct cca 10 minut, dokud povrch neztuhne. Ještě horkou omeletu posypejte nastrouhaným sýrem a bylinkami a podávejte nakrájenou na dílky jako koláč.
Římský salát s pečeným krůtím masem
Suroviny: 2 hlávky římského salátu Pascual z Polabí, 150 ml olivového oleje, 2 lžičky hořčice Kand, 75 g sýru Gran Moravia, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžičky worcesterské omáčky, krůtí prso, několik plátků toustového chleba, sůl, pepř
Postup: Krůtí prso okořeňte solí a pepřem a dejte péct, podle hmotnosti to potrvá cca 30–45 minut při teplotě 160 °C. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a krátce opečte na troše olivového oleje.Salát omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Olej smíchejte s hořčicí, worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, lžící nastrouhaného sýru a špetkou soli a pepře.V zálivce namočte list salátu, ochutnejte, zda je dost ochucená, a případně dosolte nebo dopepřete. Promíchejte se salátem, krutonky, dozdobte hoblinami sýru a na tenké plátky nakrájeným masem.

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda je jako láska a někdy lepší než sex

Z čeho se vyrábí čokoláda? To nejdůležitější roste na stromě, z kakaovníku. Z jeho plodů, kakaových bobů, se získává hnědý kakaový prášek a kakaové máslo. Tyto...

Jak se vaří podle tradiční čínské medicíny

Ačkoli se na nás ze všech médií sypou pořady o vaření a nekonečné řady receptů, zřejmě stále nemáme dost. Velkým hitem současnosti jsou totiž také nejrůznější...

Pochoutky z pálivých papriček

Feferonky, jalapeňos nebo chilli. Vhánějí nám do očí slzy, přesto je milujeme. Bez nich si neumíme představit guláš ani mexické recepty a chutnají nám dokonce...

Výběr článků

Načítám