Hlavní obsah

Tipy, jak ulevit od bolestivé menstruace

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemný premenstruační syndrom a bolestivá menstruace. Dvě věci, které moc dobře zná téměř každá žena. Existují ale nějaké zaručené tipy, jak toto hormony nabité období překonat v klidu a bez bolestí?

Foto: Profimedia.cz

Bolestivá menstruace trápí 81 % žen.

Článek

Menstruaci běžně provází bolesti v podbřišku, ale i potíže s její délkou, nepravidelností, nebo intenzitou. Jak potlačit nepříjemné průvodní jevy? Odborníci doporučují zaměřit se nejprve na přírodní cestu. Pokud ale ani to nepomůže, rozhodně je vhodné zajít k lékaři. Někdy totiž mohou být velké menstruační bolesti příznakem vážného zdravotního problému.

Mateří kašička

Gynekolog a sexuolog Pavel Turčan doporučuje na bolestivou menstruaci mateří kašičku. „Produkt žláz mladých včel, může pomoci překonat menstruaci především díky velkému obsahu vitamínu B,” říká. Výhodou mateří kašičky jsou také antivirové a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zamezit vzniku bakterií v rodidlech.

Mateří kašičku v kapslích také užívají ženy, které se pokoušejí otěhotnět. Podle odborníků podporuje tvorbu spermií. Má také pozitivní vliv na hladinu hormonů v krvi, zejména proto je vhodná i pro ženy v klimakteriu. Produkty s mateří kašičkou by ženy měly užívat ve zvýšené míře především v chladnějších měsících, jelikož studie ukazují, že právě v zimním období je menstruace zpravidla silnější a delší.

Sója

Stejné protizánětlivé účinky jako mateří kašička má i potravina, která se velmi často užívá jako náhrada za masné pokrmy. Sója obsahuje esenciální aminokyseliny, minerály, bílkoviny i vitamíny (B, B2, B6, B12) a je vhodná  při menstruačních bolestech, ale i výkyvech nálad v premenstruačním období. „Vitamíny B podporují psychickou činnost, jsou účinné v boji proti únavě a depresi. Podporují také imunitní systém a tvorbu červených krvinek,” doplňuje Turčan.

Když „zmizí” menstruace
V období života může docházet k různým problémům, proč žena přestane menstruovat. Nejčastěji se tak děje u mladých dívek, které podléhají kultu „štíhlé krásy”. „Nedostatečný příjem tuků ve stravě vede k nedostatku vitamínů rozpustných v tucích, k oslabení imunity, v dlouhodobějším kontextu může vést i k poruše růstu a vývoje. U dívek je velké riziko ztráty či oddálení menstruace. V období dospívání je proto důležité zařadit do jídelníčku dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin řady omega 3 a omega 6,” říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Víte, že: 81 % žen uvádí, že jejich menstruaci provází i bolest a křeče. Lékaři dodávají, že akutní formu takové periody zažívá 15 % žen, jejichž potíže je ale už třeba odborně léčit.

Ovoce

Proč nás bolí břicho? Je to kvůli nadměrné hladině hormonů prostaglandinů, které vyvolávají stahy dělohy a břišní stěny. Tyto hormony účinně stabilizují flavonoidy, které jsou obsaženy v jablkách, borůvkách nebo švestkách. Aby byl účinek co nejcitelnější, je třeba konzumovat značné množství ovoce. K zakoupení jsou ale také doplňky stravy, které obsahují doporučenou denní dávku.

Jak si pomoci při PMS

„Vitamíny řady B pomáhají ulevit od některých nepříjemných projevů premenstruačního syndromu. Konkrétně vitamín B2 přispívá ke snížení únavy či vyčerpání. Vitamín B6 pomáhá regulovat hormonální aktivitu během menstruace. Spolu s vitamínem B2, B12 a niacinem také přispívá k normální činnosti nervové soustavy a psychické pohodě. Současně také podporuje optimální stav sliznic a pokožky, která může mít během menstruace sklon k vyrážkám,“ vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Pomoci může i jóga

„Žena by v období menstruace především měla zásadně omezit aktivitu, náročné domácí práce či pohyb, který ji vyčerpává. Je to období, kdy je dobré se zastavit, ponořit do sebe a nabrat novou sílu. Jógové pozice např. vleže, kde vytvoříme dostatečný prostor pro pánev, mohou přinést okamžitou úlevu od bolesti,” říká lektorka Iyengar jógy a dodává, že jsou pozice, které pomohou na uvolnění křečí v podbřišku či od bolesti hlavy.

„Ženám dělají dobře předklony či restorativní pozice,” dodává. Vyhnout by se měly pozicím v záklonech či balančním pozicím na rukou. Ženy by měly v období periody poslouchat své tělo a dopřát mu dostatek odpočinku a klidu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak menstruace ovlivňuje pleť

Od určitého věkového období se součástí života každé ženy stane menstruace. Tento více či méně pravidelný cyklus naznačuje, že se žena dostala do reprodukční...

Výběr článků

Načítám