Hlavní obsah

Těžký průjem dokáže zkazit i jinak pěknou dovolenou

Právo, Petr Veselý

Místo toho, aby navštívili pyramidy v Gíze nebo se koupali v Rudém moři, trůnili v hotelu na záchodě. To proto, že udělali jednu z nejčastějších chyb.

Foto: Profimedia.cz

Průjem nemusí způsobit jen škodlivé bakterie, ale také plísně, cizopasníci nebo viry.

Článek

Nechali si dát do sklenice s nápojem led. Nebo si koupili na ulici kopečkovou zmrzlinu. Anebo si v restauraci objednali salát a ten byl opláchnutý v kontaminované vodě. Případně tam vypili sklenici vody neznámého původu. To jsou nejčastější příčiny průjmů na cestách po jižních nebo exotických zemích.

„Ale také v České republice dostávají lidé nejčastěji průjem, když se v potravinách nebo v nápojích, které zkonzumují, přemnoží škodlivé bakterie,“ říká prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., jeden z předních odborníků na cestovní medicínu.

V jižních zemích jsou rizikové také zákusky z máslových krémů, obzvlášť v horku. A je užitečné dávat si tam pozor zároveň na sýry, studená masa a mléko nebo mléčné výrobky, které neprošly tepelnou úpravou. Nejstručněji a nejvýstižněji to formulovali Angličané díky svým zkušenostem z kolonií: Nejez nic, co se nedá převařit, upéct nebo oloupat. Člověk, který dodržuje tato pravidla, má velkou šanci, že se průjmu vyhne.

Nejrizikovějšími oblastmi jsou Egypt, Mexiko, Indie a další exotické země. Pozor bychom si měli dávat i v některých částech Turecka, Chorvatska, Bulharska nebo v Tunisku a Thajsku. Ovšem pořádný průjem můžeme dostat rovněž u nás. Z prošlých dortů v cukrárně, z přepáleného tuku třeba u stánku s klobásami nebo z kontaminované, případně nesprávně skladované majonézy a výrobků z ní (chlebíčků, vlašského salátu apod.).

Někoho proženou i neobvyklá jídla

Průjem nemusí způsobit jen škodlivé bakterie, ale také plísně, cizopasníci nebo viry. Potíže vyvolané viry poznáme obvykle podle toho, že například na dovolené začnou rychle pronásledovat skupinku lidí, ačkoliv někteří z nich jedli odlišná jídla, pili jiné nápoje a navštívili jiná místa.

Průjem však řada z nich dostane i po nápojích a potravinách, které jsou v pořádku. Někomu stačí, že jde o stravu nezvyklou nebo neobvykle upravenou. Případně, že spořádá naráz příliš mnoho jídla. Různí lidé vnímají tyto vlivy velmi různě. Existují mezi nimi značné individuální rozdíly.

Pokud průjem neustupuje nebo se vrací, je nutné se zajímat o to, jestli není projevem některé z řady nemocí: slinivky, jater, žlučníku nebo tenkého, případně tlustého střeva. Může jít o různé formy zánětů, o imunologické problémy typu Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, o zhoubné nádory atd. Průjmy jsou někdy signálem narušené funkce štítné žlázy nebo zánětu ledvin apod. ¨

Už z toho je zjevné, že při přetrvávajících obtížích je nutná návštěva lékaře a odborná vyšetření.

Ohrožené děti

„Kromě užívání léků, které mírní akutní potíže na cestách, bývá nutné, abychom po průjmu rychle doplnili ztracené tekutiny a minerály,“ říká profesor Beran. Pít lze střídavě čaje, neslazené balené vody, minerálky, případně některý z iontových nápojů. Řada lékařů doporučuje popíjet převařenou vodu: do litru této vody však musíme dát osm kávových lžiček cukru, jednu lžičku soli a šťávu ze dvou pomerančů. Podobně mohou pomoci tabletky s minerály a vitaminy. Signálem nedostatku tekutin je tmavá moč. Dehydrataci považují odborníci za nejdramatičtější komplikaci, kterou akutní průjem často způsobí.

„Největší nebezpečí představuje velké odvodnění pro děti, seniory a pro vážně nemocné lidi,“ zdůrazňuje profesor Beran. „U nich může silný průjem vyvolat vážné problémy. Někdy i ztrátu vědomí, selhání ledvin nebo kolaps organismu.“

Při průjmu také musíme držet striktní dietu. První dny bychom měli jíst rýži, samotnou, případně s vařenou mrkví, těstoviny a chleba nebo pečivo, které není čerstvé. Pokud potíže neustupují, je nutné co nejrychleji vyhledat pomoc lékaře.

Užitečná probiotika

Většině lidí může pomoci, když před cestou do rizikové země budou jíst kvalitní probiotika. Tedy taková, která obsahují probiotické bakterie v koncentracích 108 nebo 109. Zvyšují odolnost a stabilitu trávicí soustavy.

Probiotické bakterie totiž řadě nevhodných bakterií ujídají potravu a spotřebovávají kyslík. Také mírně zvyšují kyselost střevního prostředí a tím vytěsňují řadu těchto bakterií z trávicího traktu. Navíc reagují s imunitním systémem střevní sliznice a podporují tvorbu protilátek. Ty jsou důležitou součástí imunitní reakce našeho organismu.

Před masivní infekcí nás sice probiotika neochrání. Ale velmi často přispívají k tomu, že průjem má mírnější průběh a rychleji se vzpamatujeme z jeho následků (pomáhají obnovit správnou střevní mikroflóru).

Reklama

Související témata:

Související články

Průjem může zkazit dovolenou

Maminka osmiletého Davida na sebe měla vztek. Podlehla synovu škemrání a koupila mu na ulici egyptského letoviska kopečkovou zmrzlinu. Místo koupání...

Výběr článků

Načítám