Hlavní obsah

Tepelně upravená zelenina může být zdravější než syrová

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé jsou mnohdy přesvědčeni, že syrová zelenina je mnohem lepší než ta vařená, a to především proto, že obsahuje více živin. Skutečnost je ale jiná. U některých druhů zeleniny je tomu přesně naopak. Až vyšší teplota přípravy umožní, aby se do těla dostaly všechny výživné látky, které zelenina obsahuje.

Foto: Profimedia.cz

Syrová zelenina nemusí obsahovat více nutričních složek než tepelně upravená.

Článek

„Málokdo si uvědomuje, že mnohé výživné látky obsažené v rostlinách jsou mnohem hůře vstřebatelné než tyto látky živočišného původu. Vlákna obsažená v rostlinách na sebe vážou většinu minerálních látek, čímž se zhoršuje jejich biologická dostupnost," vysvětluje pro Daily Mail Mel Wakemanová, odbornice na výživu a docentka aplikované fyziologie na Univerzitě v Birminghamu.

Vyšší teplota umožňuje rozpad těchto vláken, díky čemuž se výživné látky začnou uvolňovat  a pak i lépe vstřebávat. Zároveň se zvyšuje fytochemický obsah rostlin, což má pro naše zdraví ještě další výhody. Nesmí ale dojít k převaření, to se poté vyplaví naprosto všechny vitamíny i minerály a dojde k jejich zničení.

Podívejte se s námi na konkrétní druhy zeleniny, které je lepší tepelně upravit, a to nejlépe párou či pečením.

Rajčata

Teplota u rajčat výrazně zvyšuje hladinu lykopenu, který snižuje riziko rakoviny prostaty u mužů a podle některých vědeckých studií může mít pozitivní vliv i na zdraví srdce. Bohužel se během varu mohou ze zeleniny vytratit další vitamíny, především vitamín C. Proto je vhodná kombinace vařených i nevařených rajčat.

Mrkev

Mrkev je bohatá na karotenoidy - oranžové barvivo. Zvýšenou teplotou se mohou tyto látky několikrát znásobit a tělu poskytnout mnohem více výhod pro své silné antioxidační vlastnosti.

Chřest

I u chřestu teplo zvyšuje biologickou dostupnost polyfenolů. Tyto látky jsou obsaženy také v čaji, červeném víně a čokoládě. Mají silné antioxidační vlastnosti a mají tedy na lidský organismus velmi příznivé účinky. Jsou vhodnou prevencí srdečních a některých onkologických onemocnění.

Špenát

Tato zelenina je bohatá na oxaláty, které se vážou k cenným minerálním látkám, jako je železo a vápník. To ale znemožňuje vstřebávání těchto účinných látek ze špenátu. Železa se tak vstřebá pouhých 5 %. Bohužel ani var to významně nezlepší. Podle odborníků se i tak vstřebá jen 15 % účinných látek.

Houby

Houby obsahují přiměřené množství vitamínů a minerálních látek. Vařením dojde k navýšení těchto výživných látek. Odborníci ale varují před smažením hub či další úpravou s použitím tuku, jelikož houby ho dokážou nasáknout příliš vysoké množství.

Reklama

Související články

Vegetariánství pověsili na hřebík

„Když jsem si po dvanácti letech bez masa a částečně i bez vajec a mléka vložila do úst kousek hovězího masa, pocítila jsem něco jako extázi,“ přiznává...

Výběr článků

Načítám