Hlavní obsah

Tělo bývalého kuřáka se nikdy úplně nevzpamatuje

Novinky, Famous
TORONTO

Tělo se z kouření úplně nevzpamatuje ani řadu let poté, co člověk típne poslední cigaretu. Kouření je příčinou 87 procent všech plicních nádorů a způsobuje také další typy rakoviny a zdravotní komplikace. Když člověk přestane s kouřením, jeho tělo je ještě řadu let stále ve vysokém riziku onemocnění smrtelnými chorobami.

Článek

Vědci z Kanady zkoumali úrovně genové exprese ve vzorcích tkáně odebrané v dýchacích cestách čtyř nekuřáků, osmi kuřáků a dvanácti bývalých kuřáků, kteří neholdovali tabáku již minimálně rok až dvaatřicet let.

Některé geny, které měly pozměněnou expresi v tkáni kuřáků, se vrátily do normálu u těch, kteří kouřit přestali. Ale dalších 124 genů se do normy nevrátilo ani po řadě let od poslední cigarety. Přestat kouřit sice znamená výrazně snížit riziko zhoubných nemocí, ale neznamená omezit je na nulu. Podle Kanaďanů je to molekulární důkaz, že i po řadě let abstinence je tělo pořád ohrožováno jedy z období kouření.

"Ačkoli riziko srdečních onemocnění se případně vrátí do té meze jako u nekuřáků, riziko onemocnění rakovinou plic a rozedmou, zhoršující se plicní chorobou, která působí vážné těžkosti při dýchání, zůstává velmi vysoké, ačkoli pacient nekouřil již celá desetiletí," tvrdí Raj Chari z Centra pro výzkum rakoviny Britské Kolumbie ve Vancouveru.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní způsob života škodí lidskému srdci

Moderní životní styl, který nutí lidi žít ve stálém stresu, může vážně poškodit většinu orgánů a vést k srdečnímu infarktu, chorobám ledvin a demenci. Stres...

Lze kouřit zdravě?

Neexistuje zdravá cigareta. Tento fakt je všeobecně známý. Méně známé už je, že kuřák může alespoň částečně regulovat, kolik škodlivých látek vdechne. Dopad...

Výběr článků

Načítám