Hlavní obsah

Tea tree olej pomáhá s hojením, v boji proti plísním, zánětům, lupům či akné

Novinky, das

Zázračné účinky oleje vzniklého drcením listů stromu kajeputu střídavolistého objevili již před stovkami let Bundjalungové z východní Austrálie. Už tehdy ho využívali k léčbě dýchacího onemocnění, ale také různých poranění kůže či spálenin.

Foto: Profimedia.cz

Tea tree olej

Článek

Čaj z listů kajeputu střídavolistého si v 18. století oblíbil britský mořeplavec James Cook. Využíval jeho účinků i na svých plavbách, kde s ním u námořníků léčil poranění kůže, nachlazení a také využíval jako prevenci proti kurdějím. I z tohoto důvodu strom tenkrát pojmenoval čajovníkem australským, ačkoliv s keřem, na kterém se pěstuje pravý čaj, nemá nic společného.

Australané ho pro jeho doslova zázračné účinky dodnes považují za svůj národní poklad a všelék.

Přednosti tea tree oleje

Jedná se o čistě přírodní produkt, který obsahuje až 150 aktivních látek, z nichž jsou pro své účinky nejznámější cineol, který příznivě působí na dýchací cesty a terpineol, který má antibakteriální účinky.

Tea tree olej si ale kromě zánětů dokáže poradit i s plísněmi a viry. Dnes je hojně využíván na zrychlení hojení ran, v boji proti akné, kožním plísním, lupénce, lupům, oparům či po kousnutí hmyzem, jelikož zmírňuje svědění o otoky. Má také chladivý efekt, pomáhá tak ulevovat u spálenin.

Co všechno může stát za svěděním kůže

Zdraví

Hojně je také využíván k preventivním účelům, a jelikož si poradí i s viry, tak například i k dezinfekci rukou. Lze jej tak i přidávat do krémů na ruce apod.

Ústní voda s přídavkem oleje z australského čajovníku je také velmi účinnou prevencí zubního kazu.

Při manipulaci s olejem ale mějte vždy na paměti, že ve velkém množství může být jedovatý.

Kdy je dobré sáhnout po tea tree oleji 

  • Při drobných poraněních a u řezných ran

Olej z tea tree působí antibakteriálně a dokáže aktivovat bílé krvinky, jež jsou základem procesu hojení. Narušená pokožka se tak zhojí mnohem rychleji, což potvrdila i vědecká studie z roku 2015, jež byla zveřejněna v odborném časopisu Journal of Nanoscience and Nanotechnology.

  • Při plísních na nohou a nehtech

Plíseň na nohou a nehtech je velmi nepříjemná záležitost. Jak ukázaly mnohé výzkumy, olej z tea tree si s nimi dokáže poradit podobně jako antimykotika z lékárny. Neaplikujte jej nicméně přímo na postiženou tkáň, ale vždy raději s nějakým neutrálním tukem (např. kokosovým tukem).

Ceramidy chrání pokožku před dehydratací. Zmírňují tak její stárnutí a poškození

Styl
  • Při kontaktní dermatitidě a ekzému či lupénce

Pokud vás trápí ekzém, lupénka či kontaktní dermatitida (zarudnutí, svědění i bolest při kontaktu s dráždivou látkou či alergenem), pak i pro vás může být tea tree oil správnou volbou, protože právě tento olejíček dokáže přinést okamžitou úlevu od svědění a může pomoci s hojením.

Nicméně i zde je zapotřebí olej aplikovat jen asi ve tří až pětiprocentní koncentraci. Tedy vždy raději volte tělové mléko s olejem, případně si sami nakapejte olej do kokosového oleje, případně vazelíny, bambuckého másla apod.

  • Při akné a ucpaných pórech

Ucpané póry a následně i akné vzniká kvůli množení bakterií v ucpaných mazových žlázkách. Tea tree oil působí antibakteriálně a protizánětlivě, tudíž dokáže i v těchto případech pomoci.

Foto: archív firem

Péče s tea tree olejem

Foto: Topvet Nehtový regenerátor Tea tree oil - na porušené, roztřepené a lámavé nehty. Pomáhá i při obtížích s plísněmi, 95 Kč; Nobilis Tilia Antimikrobiální gel Mykosan - pomocná péče o pokožku při mikrobiální nerovnováze, 244 Kč; Nobilis Tilia Akné SOS gel - první pomoc pro lokální ošetření každého akné pupínku, 229 Kč; Dermacol Acneclear Jojoba Face Peeling - Peeling na obličej s olejem z australského čajovníku a Zincidone® je určen pro péči o problematickou, mastnou pleť se sklonem k akné, od 59 kč; Australian Bodycare Femi Daily - přírodní gel, který předchází intimnímu diskomfortu vnějších pohlavních orgánů, jako je suchost, svědění, podráždění nebo intimní zápach, 249 Kč; Australian Bodycare pure oil tea tree - 100% koncentrát, přírodní olej s mnohostranným použitím v péči o pokožku, který zaslouženě patří do každé domácí lékárničky, 139 Kč; Tierra Verde silice Tea-Tree - éterický olej, jehož vůně posiluje nervový systém, podporuje koncentraci a pomáhá při tělesné i psychické únavě, 209 Kč
  •  Jako ochrana před hmyzem

Krémy nebo spreje s olejem z čajovníku australského fungují i jako přírodní repelent. Podle studie vědců z brazilské univerzity Estado de Santa Catarina až 24 hodin po ošetření olejem tea tree napadalo krávy o 61 % méně much než ty, které tímto olejem ošetřeny nebyly. Další studie navíc odhalila, že tento olej má větší schopnost odpuzovat komáry než DEET, nejběžnější účinná látka v komerčních repelentech proti hmyzu.

Jeho využití je ale ještě širší. Lze ho využít i v případech, kdy jste již od hmyzu poštípaní. Snižuje svědění, zmírňuje otok i zklidňuje postiženou pokožku.

  • V péči o vlasy a vlasovou pokožku, včetně boje proti vším

Šampony s přidáním oleje z australského čajovníku pomáhají také v boji s lupy či s mastnými vlasy. Olej snižuje svědivost vlasové pokožky a pomáhá s její regenerací. Je také vyzkoušeno, že tento olej si poradí i s vlasy napadenými vší.

Foto: archív firem

Čisticí a pečující přípravky s tea tree olejem

Foto: Almara Soap Lemon Tea Tree přírodní tuhé mýdlo - přírodní ručně vyrobené mýdlo na mastnou pleť, akné a pupínky, 149 Kč; Australian Bodycare clean & refresh - sprchový gel s Tea Tree oil, 189 Kč; Australian Bodycare Scalp Cure - maska pečující o vlasovou pokožku pomáhá předcházet výskytu bakterií v oblasti vlasů způsobujících svědění či podráždění pokožky a lupy, 325 Kč; Paul Mitchell Tea Tree Lemon Sage Duo - obsahuje 1 l vitalizujícího šamponu a 1 l kondicionéru pro větší objem, 2899 Kč; Head & Shoulders Refreshing Tea Tree - šampon proti lupům 400 ml, Notino 130 Kč
  • Při nadměrném zápachu při pocení

Antibakteriální vlastnosti oleje mohou pomoci i s nepříjemným zápachem způsobeným pocením, lze ho tak použít i jako velmi účinný deodorant. Jak je známo, samotný pot cítit není, když se ale sekrety z potních žláz spojí s bakteriemi na kůži, vzniká středně silný až silný odér.

  • Pomocník při aftách, zánětu dásní a dalších potížích

Tea tree olej lze použít i v případě, že vás trápí tzv. atletická pata, genitální opar, afty či záněty dásní. Inhalace roztoku s přidáním tohoto oleje zlepšuje kašel i další infekce dýchacího ústrojí, pomáhá také s ušními infekcemi či pásovým oparem.

Dále může být vhodnou prevencí zápachu z úst, při odstranění zubního plaku a předcházení kazům. Stačí smíchat kapku oleje se sklenicí teplé vody a přírodní směs poté použít stejně jako ústní vodu.

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením,...

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dlouhodobé nošení roušek může způsobovat nejrůznější kožní problémy. Teplo, vlhkost způsobená kapénkami, ale i potem mohou...

Výběr článků

Načítám