Hlavní obsah

Tajemství sladkovodní řasy chlorelly

Právo, Petr Veselý

Některé ženy si kupují tabletky s touto sladkovodní řasou proto, aby si zlepšily stav pleti a lépe se cítily. Hodně lidí od ní očekává, že je zbaví toxických látek. Další doufají, že pomůže jejich trávení. Co ale chlorella opravdu umí a co ne?

Foto: Profimedia.cz

Chlorella, ale i další řasa, spirulina, nebo čerstvá pšenice bývají považované za zdravé zelené doplňky.

Článek

Ledacos nám napoví její složení. Je bohatá na vitamíny A, H, D, C a B, včetně kyseliny listové nebo vitamínu B12. To u rostlin není obvyklé, jeho zdrojem bývá maso, proto řasa může posloužit coby užitečný doplněk stravy pro vegetariány, kteří mají problém s dostatečným příjmem této látky.

Z minerálů obsahuje vápník, hořčík a draslík, ale i zinek, fosfor, měď a relativně dost železa. To vegetariánům také často chybí, protože i tento prvek získáváme nejčastěji z masa, přitom jde o důležitou látku, která přispívá ke správné tvorbě červených krvinek, ke zmírnění únavy nebo vyčerpání a k normální funkci imunitního systému.

Multivitamín z přírody

Nutriční terapeutka Eva Chocenská označuje řasu s lehkou nadsázkou za jakýsi multivitamín z přírody, který by klientům doporučila spíš než ty umělé, pokud chtějí užívat nějaký přípravek preventivně. Řasu lze chápat i jako sušenou zeleninu. Což je docela užitečná informace pro člověka, který nevyniká zrovna zdravou životosprávou, kouří a ovoce i zeleninu konzumuje jen minimálně. „Tabletkami s chlorellou sice všechno nezachrání, může však aspoň zmírnit nedostatek zmíněných zdraví prospěšných látek,“ říká Eva Chocenská. „Otázkou ovšem zůstává, nakolik je tělo dokáže z rostlinné formy využít.“

V řase najdeme zároveň esenciální aminokyseliny, chlorofyl, řadu nenasycených mastných kyselin, karotenoidy a nukleové kyseliny. Každá z těchto látek může mít vliv na jiné věci. Nenasycené mastné kyseliny patří ke zdravým tukům, které prospívají našemu srdci a krevnímu oběhu. Karotenoidy jsou důležité antioxidanty neutralizující volné kyslíkové radikály a zpomalující stárnutí. Nukleové kyseliny potřebujme k obnově buněk a tak dál.

Jedna z pomůcek při hubnutí

Řada autorů zdůrazňuje ve svých článcích, že chlorella obsahuje dvakrát více bílkovin než luštěniny. Rostlinné proteiny ji tvoří až z 60 procent. Tento fakt však chápejme realisticky. Zatímco u vařených červených fazolí ochucených třeba jogurtem spořádám klidně celou misku, o tabletkách s chlorellou bych si to tvrdit neodvážil.

Zmíněné vlastnosti sladkovodní řasy nám však mohou dobře posloužit. Třeba když potřebujeme při hubnutí zvýšit konzumaci bílkovin, můžeme svůj jídelníček obohatit o chlorellu. Díky vláknině a zvýšenému obsahu bílkovin nás zasytí na delší dobu, což zmírňuje pocit hladu a brzdí přejídání. Využití rostlinných bílkovin je ale pro tělo samozřejmě těžší, než ze živočišných zdrojů.

Pokud ke zvýšenému příjmu bílkovin přidáme i víc pohybu, ztratíme spolu s tuky také méně svalové hmoty. Tak si udržíme, a díky aktivnímu pohybu i trochu zvedneme, základní metabolismus. Ten spaluje i tehdy, když spíme. Jde totiž o energii nutnou k elementárnímu chodu organismu. Díky němu můžeme třeba snáz hubnout.

Naivně romantické představy

Řada lidí si kupuje chlorellu, aby si vyčistila organismus a zbavila ho všech toxinů i zátěží. Takto dokonale ale řasa nefunguje. „Obsahuje vlákninu, která dokáže působit jemněji než třeba ta v luštěninách,“ říká Eva Chocenská. „Háček je, že se to o ní nedá říct paušálně, dost záleží na způsobu jejího zpracování. Obsažená rozpustná vláknina tolik nenadýmá a funguje jako prebiotikum. Zároveň na sebe dokáže vázat cholesterol, takže ho mírně snižuje.“

Jako prebiotikum vytváří živnou půdu probiotickým baktériím, které podporují správné složení střevní mikroflóry. Díky obsahu bioaktivních látek dokáže povzbudit organismus, může zlepšit jaterní testy, krevní obraz i funkci některých tkání. Ale představa, jak naše tělo zbaví těžkých kovů a dalších jedů, je naivně romantická, a hlavně neodpovídá pravdě. Stejně tak moc nepomáhá mírnit následky kouření nebo přílišného pití alkoholu.

Proč zrychluje hojení

Draslík a hořčík, které řasa obsahuje, dokážou prospět třeba našemu srdci. Ovšem není kvůli tomu nutné polykat chlorellu, v dostatečném množství je najdeme i v běžné zelenině.

Za výjimečný můžeme považovat obsah růstového faktoru v řase. Pomáhá hojení a obnově tkání. Nachází se v ní také vysoké množství chlorofylu. Ten má lehce antibakteriální účinky. Kdysi se kvůli tomu používal při léčbě ran a odstraňování zápachu, který navíc i pohlcuje.

Pokud jde o stav pleti, bývá odrazem více faktorů. Řasa ho může zlepšit, ale spíš jen mírně. Třeba těžké formy akné nevyléčí. Pozitivní roli sehrává rovněž růstový faktor, i když ani jeho vliv nelze přeceňovat.

Někdo používá chlorellu na záněty v ústech, na afty nebo zanícené dásně. „Pokud se dočká příznivého efektu, je to určitě příjemné, za standardní léčbu ji ale není možné považovat,“ říká Eva Chocenská. „Určitě se však hodí pro lidi, kteří se cítí unavení a přetažení. Multivitamín z přírody obsahující zmíněný koktejl dalších látek je může příjemně povzbudit, aniž by jim hrozily vedlejší nebo jiné škodlivé účinky.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám