Hlavní obsah

Syndrom neklidných nohou krade spánek

Právo, Petr Veselý

O syndromu neklidných nohou (SNN) většina lidí nic neví. Odborníci přitom odhadují, že některé z jeho příznaků na sobě v ČR pocítil zhruba milión lidí. Projevuje se nepříjemnými pocity až bolestí a nezvladatelným neklidem nohou.

Článek

Lékaři syndrom dlouho nepovažovali za nemoc. Dnes ho léčí neurologové. Především ti, kteří se zabývají poruchami spánku nebo chorobami typu Parkinsona. Jakmile začne choroba narušovat kvalitu spaní, zajdou i ti nejodolnější pacienti k lékaři.

Sekretářka si připadala jak v blázinci. Tlak a pobolívání nohou, stejně jako nezvladatelnou potřebu s nimi pohybovat nebo aspoň třást připisovala potížím s křečovými žilami. Dlouhá léta jí pomáhalo to, že nohy zvedla, opřela o stěnu a chvíli s nimi třásla. Také jí pomáhaly masáže, střídavé sprchování teplou a studenou vodou nebo to, že se v noci, když ji problémy vzbudily, prošla po pokoji. Měla sice potíže, aby znovu usnula, ale ty s nohama ustoupily. Dřív ji trápily jednou za čas. Dnes pomalu každý den.

Ambulanci neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze navštívila na doporučení kamarádky. Tady ji vyšetřili a předepsali lék. Po něm její potíže prakticky zmizely. Vracejí se jen vzácně a v minimální intenzitě.

Jako nejhorší mučení

Poprvé zaznamenal komplikace vyvolané SNN anglický lékař Thomas Willis. Bylo to v roce 1672. S určitou nadsázkou tvrdil, že jde o pocity srovnatelné s nejhorším mučením. Přesná definice choroby pochází až z roku 1945. Naši lékaři se nemocí intenzívně zabývají v posledních pěti až sedmi letech.

"Její přesné příčiny neznáme," říká prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., odborník na problémy spánku z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. "Víme, že souvisí s nízkou hladinou dopaminu, jednoho z přenašečů mozkových signálů. A s narušením mechanismu, který umožňuje příjem a zpracování železa mozkovými buňkami. Rozhodující roli hrají u většiny pacientů dědičné dispozice."

Někdy souvisí s jinými chorobami

Méně často se SNN objevuje bez vlivu těchto dispozic. Obvykle u pacientů s chorobami, které vyvolává nebo doprovází nedostatek dopaminu či železa:

  • tedy u lidí s anemií čili chudokrevností,
  • s neuropatií (zánět a degenerace periferních nervů), kterou často způsobí třeba cukrovka,
  • s krvácivými stavy, které vyvolají nedostatek železa,
  • nebo u revmatických onemocnění atd.

Kdy se objevují

U řady pacientů se první potíže SNN objeví v dětství (bývají zaměňovány s tzv. bolestmi rychle rostoucích kostí), ale se pak obvykle samy od sebe vytratí.

Některé ženy začnou poprvé trápit v třetí třetině těhotenství. Ovšem po porodu většinou zmizí nebo výrazně ustoupí. Znovu se vrátí, případně zintenzívní, až mezi čtyřicítkou a padesátkou. Jinak ženy postihuje SNN dvakrát častěji než muže.

Důchodce se opíral rukama o židli v obýváku. Nohama při tom šlapal na místě. Mírnil tak nepříjemné pocity v lýtkách. Jako každý večer sledoval tímto svérázným způsobem televizi. Na nohou měl sportovní boty, aby neklapal podrážkami na podlaze a nerušil nájemníky, kteří bydlí pod ním.

S přibývajícím věkem se obtíže často stupňují. Řada lidí se nesprávně domnívá, že jsou to komplikace, které přináší postupující věk. Nebo je zaměňují se zdravotními problémy, které doprovázejí žilní a další choroby.

Univerzální recept neexistuje

Manažer prožíval tu situaci jako trapas. Na slavnostním koncertě Pražského jara, kde seděl uprostřed druhé řady, nezvládl své problémy s nohama. Musel vstát, vyrušit všechny ostatní posluchače a jít se projít do foyer. Nepříjemný zážitek ho přinutil, aby navštívil neurologa. Ten mu předepsal lék na akutní potíže a tabletky se železem. Do týdne měl po problémech a užíval pak už jen železo.

Univerzální recept na diagnostiku a léčbu SNN neexistuje. U každého člověka se syndrom projevuje trochu jinou kombinací popsaných příznaků. Každý pacient si navíc ulevuje jinak. Zejména při počínajících problémech - maže si nohy pálivými mentolovými krémy, odkopává ze sebe v noci peřinu nebo deku, větrá. Postižené ženy se také často vyhýbají chůzi v kozačkách atd. Komplikace je i v tom, že není vždy jednoduché odlišit potíže vyvolané SNN od podobných potíží způsobených neuropatiemi, křečovými žilami nebo bolestmi a křečemi vyvolanými nedostatkem některých minerálů (hořčík a vápník).

Co pomáhá a léčí

"Řada pacientů si nechá od lékaře předepsat prášky na spaní, ale to není ideální řešení, protože neodstraňují příčinu nespavosti," zdůrazňuje profesor Šonka.

Jak chorobu poznat:

Každý člověk popisuje nepříjemné pocity v nohou jinak. Někteří lidé mají dokonce dojem, jako kdyby jim v žilách kolovala sodovka. Syndrom se podle profesora Šonky projevuje čtyřmi typickými příznaky:

  • pacienti trpí nezvladatelným nutkáním pohybovat nohama, které často doprovázejí nepříjemné pocity nebo bolesti,
  • projeví se obvykle v klidu, například při sledování televize,
  • nejintenzívnější bývají večer nebo v noci, proto se SNN přezdívalo nemoc nočních chodců, jeden z klientů profesora Šonky dokonce jezdil v noci do sousedního města, aby jeho noční toulky nevzbuzovaly ve vsi pozornost nebo nejrůznější podezření,
  • jakmile se začne končetinami pohybovat, přináší to alespoň přechodnou úlevu.

"Lidem s mírnějšími příznaky SNN doporučujeme železo v tabletách. Řadě z nich pomohou. U vážnějších případů předepisujeme léky určené k léčení Parkinsonovy choroby. Zvyšují totiž hladinu dopaminu, důležitého přenašeče nervových signálů. Vyléčit SNN většinou neumíme, ale v potlačení příznaků choroby nebo v jejich výrazném zmírnění býváme relativně velmi úspěšní."  

Reklama

Související témata:

Související články

Když počítání oveček nestačí

Zdravý člověk prospí třetinu svého života. Pro někoho je to šílená ztráta času, pro druhého báječný odpočinek, který jediný zajistí obnovu sil. Pro dalšího...

Výběr článků

Načítám