Hlavní obsah

Svědění intimních míst může mít několik příčin

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O intimních problémech se příliš nemluví. Když ženu bolí hlava, svěří se svým kolegům v práci, nebo kamarádkám, požádá je o lék na bolest, a stejně tak je to většinou i s jinými bolestmi a neduhy. Jenomže když přijde na svědění či pálení v intimní oblasti, najednou se o problému mlčí. A ačkoli se muži na intimních místech drbou povětšinou i na veřejnosti, u žen je tento projev tabu, či spíše velmi výjimečným jevem. Co vůbec může značit takové svědění?

Foto: Profimedia.cz

Intimní svědění může mít hned několik příčin.

Článek

Intimní potíže jsou pro většinu žen spíše tabu. Když na to přijde a citlivá místa začnou svědit v co nejméně vhodnou dobu, těžko si ve společnosti můžete ulevit a podrbat se.

Vaginální svědění může být způsobeno hned několika faktory. Například menstruací či alergií, ovšem příčina může být i daleko závažnější.

Bakteriální vaginóza

Bakteriální vaginóza je nejčastějším důvodem intimního svědění. Je způsobena nerovnováhou bakterií a změnou vaginálního pH. Projevuje se velmi podobně jako kvasinkové onemocnění, s tím rozdílem, že je výtok slabší a většinou je silně cítit, vysvětluje pro womenshealthmag.com gynekoložka Lauren Streicherová.

Vzhledem k tomu, že u této nemoci často dochází k recidivě, je zapotřebí při podezření vyhledat gynekologa. Ten ve většině případů předepisuje antibiotika, aby nedošlo k zánětu děložního hrdla a močových cest.

Kvasinková infekce

Stejně jako bakteriální vaginóza, i kvasinková infekce je znamením porušení přirozeného vaginálního prostředí a ochranných bakterií, konkrétně laktobacilů. Kvůli narušení se tak v pochvě může rozšířit kvasinka candida albicians a stává se to většinou v případě užívání antibiotik, při pohlavní styku, stresu, anebo také změnou stravy.

Kromě typického, kolikrát až úmorného svědění, mohou přijít i otoky, bílý, často hrudkovitý výtok, většinou bez extrémního zápachu. Kvasinkové infekce se léčí antimykotickými krémy, gely, globulemi, nebo také tabletami.

Při opakovaném výskytu kvasinkových infekcí mnoho žen drží takzvanou protikvasinkovou dietu, přičemž se ze stravy vyloučí potraviny, které jsou pro kvasinky doslova živnou půdou. To znamená, že se vyřazuje velké množství cukrů, ale také bílé pečivo. Postupně se ale do jídelníčku určité potraviny opět přidávají.

Dieta se obvykle dodržuje po dobu tří měsíců, ovšem není zaručeno, že kvasinky doopravdy vymizí. Obecně se také doporučuje užívat přípravky obsahující kyselinu mléčnou, a při léčbě antibiotiky také laktobacily.

Pokud se jedná o opakovaný problém, který se zhoršuje, je určitě vhodné navštívit gynekologa. V rané fázi a s předchozími zkušenostmi si ženy v některých případech mohou samy pomoci díky volně dostupným krémům a tabletám, které se dají sehnat v lékárně.

Dermatitida a alergie

To, že lidské tělo reaguje na určité alergie opuchnutím nebo vyrážkou, neznamená, že to samé se nám nemůže stát na intimních místech. Většinou jsou na vině různé intimní produkty, gely, parfemovaná mýdla, nebo dokonce erotické pomůcky.

Problematické ale může být i spodní prádlo z nevhodného materiálu, anebo klidně nový prací prášek či aviváž, které způsobí mechanické podráždění. Brett Worly, odborný asistent na katedře porodnictví a gynekologie, upozorňuje, že alergickou reakci může způsobit i parfemovaný toaletní papír. Velmi často může za podráždění i nedostatečná intimní hygiena.

Inverzní psoriáza

Ačkoliv se lupénka vyskytuje nejčastěji na horní polovině těla a ve vlasech, v některých případech se může neobvykle objevit i na genitálu a v tříslech, což v mnohých případech způsobuje vznik kvasinkové infekce.

Olupující kůži doprovází otoky a svědění. V těchto případech je nutné neodkladně navštívit gynekologa či dermatologa, který doporučí následnou léčbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám