Hlavní obsah

Sušené švestky mohou zabraňovat vzniku zubního kazu

MEXIKO

Mexičtí vědci zjistili, že sušené švestky obsahují látku, která brání tomu, aby se v ústech množily bakterie způsobující záněty dásní a zubní kaz.

Článek

"V ústní dutině existuje mikroprostředí, které může obsahovat různé kmeny bakterií, někdy až 350 druhů, z nichž jsou mnohé patogenní," vysvětlil José Fausto Rivero z chemické fakulty UNAM.

Při laboratorní analýze zjistil, že švestky, dosud využívané zejména jako projímadla, obsahují látku triterpenoid, která působí proti bakteriím v ústech. Tento objev považuje za velmi nadějný, protože by mohl vést k vytvoření preparátu, jenž by chránil zuby a zubní protézy.

Sušené švestky dokážou podle vědců účinně potlačovat nárůst bakterií Porphorymonas gingivalis, jež způsobují zánět sliznice dásní, i bakterií Streptococcus mutans, které zase mají na svědomí zubní kaz. Streptococcus mutans je jednou z nejobvyklejších bakterií a kromě zubního kazu je zodpovědná i za vytváření plaku.

Tradičně se k likvidaci plaku používají obrušující nebo chemické metody, například pasty na zuby nebo ústní vody. Se švestkami by však bylo možné zabránit tomu, aby se bakterie spojily nebo přilnuly k zubu, tvrdí Rivero. Svůj výzkum ale nesoustředí jen na švestky, nýbrž také na jiné peckovité ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílé zuby již nejsou výhradou celebrit

Čím dál více lidí touží po krásném bílém úsměvu. Bohužel pouze pravidelná péče o chrup často nestačí. Aby Vaše zuby zářily jako hollywoodským hvězdám,...

Výběr článků

Načítám