Hlavní obsah

Super přesné měření tuku ukáže, co jste v hubnutí dokázali

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta lidí, kteří začali na začátku roku hubnout, to už vzdala. Řada z nich zhubla minimálně nebo vůbec, i když usilovně dodržovali všechna doporučení ohledně jídelníčku a cvičení. Proč?

Foto: Profimedia.cz

Tuk v těle lze přesně změřit pomocí denzitometrie

Článek

Protože se do toho pustili tak intenzívně, že svaly začaly plynule nahrazovat odbouraný tuk. A výsledek na váze byl pak téměř nula. To na ně působilo depresivně a ztratili motiv hubnout.

Většina z nich netuší, že by jim mohlo pomoci třeba speciální vyšetření na dvoufotonové absorpční denzitometrii. Způsobů, jak změřit tělesný tuk, existuje řada:

1. orientační výpočet indexu tělesné hmotnosti (Body mass indexu, tedy BMI)

2. ne moc přesné domácí tukoměry

3. vyšetření na Bodystatu nebo přístroji Inbody atd.

Zmíněná denzitometrie je zajímavá tím, že změří objem svalů a tuků opravdu velmi přesně. Díky tomu lidem výmluvně ukáže, co dokázali a jak jsou vlastně dobří.

Foto: Petr Veselý, Právo

Pomocí dvoufotonové absorpční denzitometrie lze přesně změřit podíl tuku a svalů, ale i hustotu kostí

Senzační zpráva

Čím víc nadbytečných kil člověk má, tím obtížněji zvládá všechny změny spojené s hubnutím. Zejména zpočátku. Nejsložitější mu připadá zvládnout je psychicky. Proto se pro něj stává tak důležitá každá pochvala nebo úspěch, byť i drobný.

A proto ho výsledky dvoufotonové absorpční denzitometrie mohou významně motivovat k tomu, aby ve svém úsilí nepolevoval, i když to není jen příjemné. Ale časem být začne.

Méně tuků a více svalů znamená také lepší fyzickou kondici a vyšší bazální metabolismus. Ten představuje zhruba 60 procent energetické spotřeby našeho organismu. A spaluje kilojouly, i když jsme v klidu, například ve spánku. Dozvědět se tedy, že mám větší objem svalů, to je super zpráva.

Vidí, jak efektivně cvičí

Odborníci na hubnutí doporučují svým klientům, aby nedali jen na váhu, ale měřili se i v pase a přes boky. Centimetry, které ubudou, signalizují nahrazování tukové tkáně tkání svalovou. Tahle pomůcka je však jen orientační a ne příliš přesná.

„Dvoufotonová absorpční denzitometrie dokáže určit podíl svalové a tukové tkáně v celém organismu, i v jeho jednotlivých částech,“ říká MUDr. Jan Hrabovský z radiodiagnostického oddělení Polikliniky Olšanská v Praze 3. „Ve stehnech, v bocích, v pažích a tak dál.“

Foto: Petr Veselý, Právo

Software přístroje hodnotí u řídnutí kostí také jejich tvar

To pak umožňuje posoudit například efektivitu určitého druhu cvičení, případně upravit tréninkové a cvičební plány. A v nich se víc zaměřit třeba na vytrvalostní aktivity, při kterých se významněji spalují tuky a méně cukry (spinning, chůze, běh atd.). Nebo na cvičení, která pomáhají formovat postavu apod.

Od sportovců po anorektičky

Zmíněná denzitometrie má význam i pro vysportované muže menší postavy s vyvinutým svalstvem nebo naopak vytáhlé dívky se štíhlou postavou. Při běžných měřeních a výpočtech BMI u nich dochází ke zkreslení.

První skupině často vyjde nadváha, kterou netrpí. Druhé potom pásmo podvýživy, která také není jejich problémem. U zmíněné denzitometrie k těmto potížím nedochází. U sportovců může zase zkreslit výsledky skutečnost, že mají díky intenzivnímu tréninku hustší kostní hmotu, a tedy těžší kosti.

„Přesnost je důvod, proč dvoufotonovou absorpční denzitometrii začínají vedle sportovců využívat stále častěji specialisté na nemoci vyvolané poruchami výživy,“ vysvětluje doktor Hrabovský.

Nejsou to jen obezitologové, ale také lékaři, kteří léčí třeba extrémně hubené pacientky. Tuková tkáň pomáhá totiž ženám produkovat řadu hormonů, včetně těch ženských. Není proto divu, že třeba anorektičky mají problémy s menstruací a s osteoporózou. Ale také s energetickými rezervami organismu a rizikem kolapsů. I u nich jsou přesné údaje o tělesném tuku důležitou součástí jejich celkové léčby.

Foto: Petr Veselý, Právo

Vyšetření pomocí denzitometrie

Neměří jen hustotu kostí

Dvoufotonová absorpční denzitometrie zároveň dokáže velmi přesně změřit hustotu kostí a zobrazit jejich tvar. Počítačový program ho bere v úvahu při vyhodnocování zdravotního rizika konkrétního pacienta při osteoporóze. Například dlouhý a štíhlý krček kyčelního kloubu je při řídnutí kostí daleko rizikovější než krček krátký a silný.

Dávka rentgenového záření, které přístroj využívá, bývá srovnatelná s dávkami vytvářejícími přirozené pozadí v přírodě. Je tedy menší než na jinak přesném CT. Špičkový software umí také korigovat zkreslení způsobené třeba výrůstky na obratlích páteře, které jinak dělají výsledek o něco lepší, než ve skutečnosti je.

Kde přístroj mají

Vyšetření stavu kostí pomocí dvoufotonové absorpční denzitometrie zdravotní pojišťovny hradí, na rozdíl od vyšetření BMI na tomto přístroji. To si pacienti musí platit sami. Jde o částky v řádu stokorun. V ordinaci MUDr. Hrabovského stojí první vyšetření 400 Kč, každé další 250 Kč. Zmíněnou denzitometrii mají i další specialisté. Využívají ji zejména pro diagnostikování osteoporózy. Jestli by vám změřili i poměr tuků a svalů, na to je třeba se zeptat. Stejně jako na cenu.

Praha: Diagnostické centrum Olšanská, 271 774 850, Brno: Osteologické centrum, 543 331 835, Ostrava-Třebovice: BORMED, 596 938 949, Hodonín: Senzitometrie: 518 343 204, ČB: Nemocnice České Budějovice, interna, 387 875 301, Plzeň: Osteocentrum, 377 402 515, Ústí nad Labem: Masarykova nemocnice, 477 111 111, Karlovy Vary: Mediag PB, s. r. o., 353 112 226 atd.

Reklama

Související témata:

Související články

Kokosový olej pomáhá odbourávat tuky

Kokosový olej nemusí představovat hrozbu pro ty, kteří se snaží zbavit nadbytečných kilogramů. Podle odborníků naopak může lidem pomoci tukové polštáře...

Výběr článků

Načítám