Hlavní obsah

Strašákem žen je zánět močového měchýře

Novinky, ema

Jistě si pamatujete na časy, kdy nám naše babičky, potažmo maminky, říkávaly, že musíme nosit dlouhou spodní košilku, abychom neměli zánět močového měchýře. Tehdy si spousta z nás mohla myslet své, ale dnes je to ta nejjednodušší prevence, co proti nachlazení tak citlivého místa můžeme udělat.

Foto: Profimedia.cz

Infekce močového měchýře trápí především ženy. Může být způsobena prochladnutím nebo infekcí. Bolesti močových cest mohou ale signalizovat i jiná, velmi vážná onemocnění.

Článek

Tímto zdravotním problémem trpí především ženy. Příznaky jako pálení při močení, záněty a časté nutkání chodit na záchod zná až 70 procent žen. Ovšem zhruba patnácti procentům se nepříjemné obtíže vracejí opakovaně.

Příznaky

Příznaky, které značí problémy se zánětem močového měchýře, jsou často velmi snadno rozpoznatelné. Mezi hlavní z nich patří již výše zmiňované nutkání. A to v tom smyslu, že má člověk neustále pocit, že se mu chce na záchod. A to i v okamžiku, kdy malou potřebu právě vykoná. Bolest je dalším příznakem. Pokud vás totiž trápí i tento nepříjemný symptom, není to normální. Jestli tedy máte pocit pálení, nebo dokonce ostrou bolest v místech močového měchýře a při jeho vyprazdňování, okamžitě navštivte lékaře.

Příčiny

Většinu zánětů močových cest má na svědomí bakterie Escherichia coli, která se přenese z konečníku do močové trubice a dále do močového měchýře. To také vysvětluje, proč jsou ženy na tuto nemoc daleko náchylnější než muži. Ženy mají totiž močovou trubici a konečník blíže u sebe. Za zánětem ale může být ale i zvyk častého zadržování močení, střídání sexuálních partnerů nebo prochladnutí.

Léčba

Lékař většinou provede test moči, aby se zjistily případné bakterie, které se léčí antibiotiky. Ty by měly během několika málo dní problém vyřešit. V průběhu léčby je vhodné dodržovat klidový režim, pít dostatečné množství tekutin a urologické čaje.

Doporučení

Pokud chcete riziko výskytu infekce močových cest minimalizovat, rozhodně byste měli dodržovat pár následujících rad:

  • Dostatečný přísun tekutin. Doporučuje se 2–2,5 litru denně. Samozřejmě neslazených.
  • Nošení teplého oblečení zejména na spodní části těla.
  • Pravidelné užívání doplňků stravy, které obsahují extrakt z brusinek. Brusinky brání běžným bakteriím v přežívání na stěnách močového měchýře a tím zamezují vzniku infekce.
  • Dodržujte dostatečnou hygienu při i po pohlavním styku.
  • Pravidelné užívání vitaminu C vytváří nepříznivé prostředí pro bakterii Escherichia coli.
Foto: Profimedia.cz

Brusinky jsou obecně velmi prospěšné pro močové ústrojí. Zamezují totiž vzniku infekce.

Když to není zánět

Bolesti močového měchýře mohou mít ale řadu vysvětlení. Ve většině případů to bývá prochladnutí nebo infekce močového ústrojí. Časté nutkání na záchod může ale také předznamenávat cukrovku nebo závažné problémy se srdcem. Pokud se v moči objeví krev, je nutné okamžitě jednat. Může jít jak o ledvinové kameny nebo zánět močového měchýře, tak i o rakovinu ledvin, močovodu, měchýře nebo prostaty.

V případě tak závažného symptomu neprodleně vyhledejte odbornou lékařskou pomoc. I muži mohou trpět problémy s močovody. U nich mohou záněty signalizovat počáteční problémy s prostatou.

Reklama

Související články

Inkontinence se nevyhýbá ani mužům a dětem

Onemocnění, které dokáže ošklivě potrápit. Postihuje nejvíce ženy, ale nevyhýbá se ani mužům a dětem. Je velmi nepříjemné a provází ho mnohá sociální omezení....

Výběr článků

Načítám