Hlavní obsah

Strach ženám brání včas odhalit rakovinu prsu

– ČR
Právo, Václav Pergl

Rakovina prsu je hlavní onkologické onemocnění českých žen. Ročně ji dostane přibližně pět tisíc žen a dva tisíce na ni zemře. "V České republice má každá žena nárok na bezplatné preventivní mamografické vyšetření od 45 do 69 let, a to ve dvouročních intervalech," řekla v úterý doktorka Miroslava Skovajsová předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR.

Foto: Václav Roháč

Václava Roháč: Zakázaný koncert, srpen 1987

Článek

Dodala, že skreening se týká 1,6 miliónu žen v tomto věku. "Protože jde o dvouletý cyklus, měli bychom ročně tedy vyšetřit zhruba 800 tisíc žen. Dostavuje se jich ale zhruba 40 procent, i tak je to úspěch," uvedla doktorka Skovajsová. "Jen v našem centru na Praze 4 na tisíc žen jsme zachytili 7,7 nádoru. U této nemoci dvojnásob platí, že přijít včas, znamená velkou šanci na vyléčení."

U mnoha žen ale pomyšlení na onemocnění rakoviny prsu vzbuzuje panický strach. A právě strach je velké nebezpečí, protože ženám brání dostavit se na preventivní vyšetření. Přitom statisticky se rakovina prsu vyskytuje zhruba u každé osmé ženy.

Růžové tričko a čepice

Avon pochod proti rakovině prsu, letos již čtvrtý ročník, se bude konat v sobotu 12. června. Start bude na Staroměstském náměstí a dokladem o zaplacení startovného je růžové tričko nebo kšiltovka, které si účastníci zakoupí za 200 Kč. Trasa bude pokračovat přes Kaprovu ulici, Letenské sady až na Výstaviště, kde bude bohatý kulturní program.

Loni se při stejné akci vybralo téměř 2,5 miliónu korun a organizátoři předpokládají, že se letos vybraná částka zvýší.

Peníze pak budou rozděleny na vybrané projekty proti rakovině prsu. Dostane je například Sdružení Mamma Help na provoz bezplatné telefonní linky proti tomuto onemocnění.

Linka je v provozu od března denně ve všední den od 9 do 19 hodin. Vyškolené pracovnice odpovídají na všechny dotazy, týkající se onemocnění. Ve středu od 16. hodiny dotazy zodpovídá i lékař onkolog, a v pátek ve stejnou dobu psycholog. Telefonní linka je bezplatná z kteréhokoliv místa v republice a má číslo 800 180 880.

Reklama

Související témata:

Související články

Samovyšetření rakovinu prsu neodhalí

Švédští lékaři se shodli na tom, že samovyšetření prsou nemůže být v žádném případě náhradou za mamogram, neboť tímto způsobem ženy odhalí rakovinu...

Vitamín D brání rakovině prsu

Více vitamínu D může pomoci v obraně proti rakovině prsu. Vědci z Birminghamské univerzity a nemocnice sv. Jiří v Londýně totiž zjistili novou souvislost mezi...

Hlad zvyšuje riziko rakoviny prsu

Vědci z univerzity v Utrechtu dospěli k závěru, že se u žen, které v letech 1944 až 1945 v Nizozemsku trpěli hladem v době německé blokády, vyskytuje...

Výběr článků

Načítám