Hlavní obsah

Strach z vlastního pachu dokáže udělat ze života peklo

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápach potu není pro většinu lidí příjemný a velká většina se jej snaží potlačit správnou hygienou a také nejrůznějšími antiperspiranty a deodoranty. Existují však lidé, jež jsou svými pachy přímo posedlí a snaží se je odstraňovat až tak, že si v podstatě ubližují. Jedná se o psychickou poruchu, která by se měla léčit.

Foto: Profimedia.cz

Přehnaná péče o tělo může být známkou psychické poruchy.

Článek

Lidský pach je naprosto přirozená věc a podle odborníků má i své opodstatnění. Díky pachům lze totiž odlišit správného partnera od nesprávného. Pokud vám tedy někdo voní, pak to je důkaz toho, že vás přitahuje a dokonce, že je tím pravým partnerem pro rozmnožení druhu. To ale neznamená, že by se lidé měli přestat mýt a přestat používat přípravky proti pocení.

Spíše naopak. Protože i když je někomu váš pach příjemný, velké většině bývá velmi nepříjemný. Ale nic se nemá přehánět. I zde existují meze, které by se neměly překračovat.

Pokud přestanete vnímat svůj pach jako něco naprosto přirozeného a budete se ho snažit za každou cenu odstranit, může se z toho stát doslova posedlost. Pak již nejde o běžný strach ze svého zápachu, ale chorobný strach tzv. bromidrofóbii, která by se měla léčit.

Posedlost

"Lidem trpícím bromidrofobií nestačí jedna sprcha denně, do vany se uchylují třeba i vícekrát. Doba očisty se přitom postupně prodlužuje, protože mohou mít pocit, že ještě nejsou dostatečně čistí. Někteří například poškozují svoji pokožku nadměrným drhnutím a přílišným používáním vysušujících kosmetických produktů," vysvětlují odborníci na serveru Psychicke-zdravi.cz .

Nemocní tak začnou hodiny trávit péčí o své tělo a přestanou vnímat ostatní věci. Jejich vlastní pach jim tak začne omezovat jejich život. A časem se z toho může vyvinout doslova peklo.

Asi nejvíce touto nemocí trpí ženy. Pro ně je doslova utrpením každé období menstruace. Hormony a zároveň krvácení způsobují mnohem větší zápach než v ostatních dnech v měsíci, což nemocné ženy dohání přímo k šílenství.

Nemoc lze snadno zaměnit

Někdy bývá tato choroba zaměňována za tzv. obsedantně-kompulzivní poruchu (OCD), která se projevuje pocitem nutkání provádět opakovaně určitou činnost.

"Jednou z těchto činností může být i mytí. Takto nemocný člověk může například trpět utkvělou představou, že by mohl spadnout pod vlak, kterým denně jezdí do práce. Aby tuto úzkost vykompenzoval, stanoví si určitý rituál: například že když si ráno pětkrát umyje ruce, nic se mu nestane," upozorňují odborníci.

Tato choroba vyžaduje naprosto jiný způsob léčby a proto je tak důležité, aby poruchu přesně pojmenoval odborník. Lidé by se rozhodně neměli bránit navštívit se svým podezřením psychiatra.

Potřebná psychoterapie

Přehnaný strach z vlastního zápachu by se měl tedy léčit. Není pochyb o tom, že jde o nemoc, která postupně omezuje víc a víc běžný život. Čím dřív tedy člověk začne s léčbou, tím dřív se mu i uleví a život pro něj začne být mnohem víc veselejší a svobodnější.

Asi nejlépe zabírá psychoterapie v podobě tzv. kognitivně-behaviorální terapie, při níž se lidé učí zdravému přemýšlení o normálním fungování lidského těla, včetně produkce jeho přirozených pachů a jejich významu pro organismus.

Pomoci mohou i relaxační techniky při nichž se bromidrofobici učí tolerovat vlastní pach. Podle odborníků úleva přichází velmi záhy a vyléčení lidé mají velmi často pocit, že až poté začínají skutečně žít.

Reklama

Související témata:

Související články

Pocení je společenský problém nejen v létě

Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý. Pocení, ale také může způsobovat společenské problémy a to zejména díky nepříjemnému...

Výběr článků

Načítám