Hlavní obsah

Sto kroků za minutu zlepší vaše zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Lidé, kteří si jako cvičení pro zdraví zvolili chůzi, by měli zvládnout během minuty 100 kroků. Potom si mohou být jistí, že jejich trénink má skutečný efekt.

Článek

Pokud se člověk rozhodne, že si zlepší kondičku chůzí, měl by použít přístroj zvaný pedometr, který měří počet kroků. Nedovede ale určit, jestli je pohyb dostatečně efektivní, to znamená, jestli se činnost srdce zvýšila natolik, že pozitivně ovlivňuje zdravotní stav.

Podle nové studie univerzity v San Diegu se ukazuje, že k tomu, aby měl trénink účinek, je třeba udělat alespoň sto kroků v minutě.

Správný trénink

Experti přitom dospělým doporučují alespoň třicet minut takové chůze pětkrát v týdnu. Během dne si tuto půlhodinu mohou rozložit do kratších úseků.

Protože kladné dopady na zdraví se projevují až po určité době, radíme rozložit si chůzi ze začátku do desetiminutových částí. Je lepší ujít nejprve 1000 kroků za deset minut a postupně tuto dobu prodlužovat," vysvětluje vedoucí studie doktor Simon Marshall ze státní univerzity v San Diegu.

Během výzkumu sledovali vědci 97 dospělých průměrného věku 32 let. Ukázalo se, že k dosažení kladného účinku potřebovali muži 92 až 102 kroků za minutu a ženy 91 až 115 kroků.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak být navždy zdravá a krásná

Kdo by si nechtěl udržet po celý život hezkou postavu a dobré zdraví? Že to není nemožné, dokazuje spousta žen, jejichž věk znají pouze nejbližší lidé.

Výběr článků

Načítám