Hlavní obsah

Štítná žláza ovlivňuje tělo i mysl

Právo, Václav Pergl

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle, i mysl.

Foto: Profimedia.cz

Štítná žláza připomíná motýla v dolní části krku.

Článek

Až u deseti procent celkové populace se v průběhu života vyskytne onemocnění štítné žlázy, osmkrát častěji u žen než u mužů, nejde tedy o malý zdravotní problém.

V ČR trpí sníženou funkcí štítné žlázy (hypotyreózou) 525 000 osob a zvýšenou funkcí štítné žlázy (hypertyreózou) 105 000 osob.

„Pouze každý druhý pacient si však je svého onemocnění vědom. Lidé podceňují nespecifické příznaky, jako je například únava, pocit neklidu, depresivní nálada, obtížná koncentrace nebo problém se spánkem,“ říká prof. MUDr. Michal Kršek, předseda České endokrinologické společnosti a přednosta 2. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Vysvětluje, že mezi základní onemocnění štítné žlázy patří její snížená nebo naopak zvýšená funkce, záněty a nádory. „Některá z nich nepředstavují pro pacienta žádné velké nebezpečí, jiná mohou znamenat ohrožení zdraví i života, a to nejen pacientů samotných, ale v případě žen mohou ohrozit i těhotenství a vývoj plodu,“ říká Kršek.

Málo nebo moc hormonů – vše špatně

Pokud štítná žláza produkuje hormonů málo, nebo naopak moc, projeví se to na fyzickém i psychickém zdraví člověka. Když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.

„Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový,“ upozorňuje MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů, a dodává: „Příznaky onemocnění štítné žlázy lidé často přehlíží, protože se mylně domnívají, že jsou snadno rozpoznatelné a nepřehlédnutelné. Na druhou stranu pacienti nezřídka pokládají za projevy onemocnění štítné žlázy řadu obtíží, které se štítnou žlázou souviset nemusejí. Typickým příkladem je přibírání na váze.“

Z výsledků celosvětového průzkumu vyplývá, že téměř polovina žen (49 %) považuje únavu, pocit neklidu a netrpělivosti nebo potíže se spánkem za důsledek svého životního stylu. Jen zhruba třetina žen dala do spojitosti se štítnou žlázou neschopnost koncentrace v práci nebo ve škole (30 %) a nedostatek zájmu o cokoli (33 %).

Zato v případě přibírání nebo ubývání na váze napadla souvislost se štítnou žlázou 70 % respondentek. Téměř třetina dotazovaných žen (31 %) neumí vysvětlit, jaká onemocnění štítné žlázy se mohou vyskytovat.

Příznaky hypotyreózy
Zimomřivost, únava, svalová slabost, chladná a suchá kůže, vypadávání vlasů, pokles libida, zpomalení srdeční činnosti, poruchy menstruačního cyklu, porucha paměti.
Příznaky hypertyreózy
Bušení srdce, pocení, třes rukou, nesnášenlivost tepla nervozita, nespavost, únava, úbytek svalové hmoty a svalová slabost, jemná, často teple opocená kůže, řídnoucí vlasy.

Změna životního stylu

Jakmile člověk začne pociťovat životní nepohodu v podobě zvýšené únavy, ztráty energie, snížené koncentrace, poruch paměti, depresivních stavů aj., snaží se najít příčiny.

„Pokud nenajde nic smysluplného a srozumitelného, co by stálo za tím, proč se cítí tak, jak se cítí, velmi snadno přijde na řadu sebeobviňování za neschopnost se nepříjemných pocitů a stavů zbavit,“ vysvětluje doktorka Marta Boučková, specialistka na aplikovanou poradenskou psychologii. A nejčastějším řešením, jak se vymanit z nekomfortní životní situace, bývá pokus o změnu životního stylu.

„Ovšem ve chvíli, kdy se neosvědčí změna životního stylu, sebezpochybňující myšlenky a na ně navazující negativní pocity se kvůli nedůslednému zavádění nového životního stylu ještě znásobí,“ říká Boučková.

Pokud se podle ní lidé začnou obracet na psychology, psychoterapeuty nebo kouče, ale za jejich potížemi stojí štítná žláza, žádného hmatatelného zlepšení se v brzké době nedočkají. Nejprve by se proto měli obrátit o pomoc směrem k endokrinologům.

Test příznaků onemocnění

K rozpoznání snížené činnosti štítné žlázy slouží dotazník s příznaky hypotyreózy:

  • Většinu času se cítím unavený/á, mám málo energie a slabou výdrž.
  • Nemůžu jasně přemýšlet, obtížně se koncentruji a mám slabou paměť.
  • Mám potíže s činností střev, často trpím zácpou.
  • Přibral/a jsem, ačkoliv dodržuji zásady zdravého životního stylu (vyvážená strava, pohyb).
  • Pokožku a vlasy mám suché, bledé a nezdravé, nehty se mi lámou.
  • Většinu času je mi zima, i když se ostatní lidé cítí pohodlně.
  • Často mám negativní myšlenky a trpím depresemi.
  • Moje reflexy a pohyby jsou zpomalené.
  • Zvýšil se mi krevní tlak a mám pomalý tep.
  • Zvýšila se mi hladina cholesterolu.
  • Mám sucho v krku a chraptím.
  • Často cítím mravenčení v končetinách.
  • Zhoršil se mi sluch.

Kdo odpoví na pět a více tvrzení „ano“, měl by konzultovat svůj stav s praktickým lékařem a nechat si stanovit hladinu TSH.

Hypotyreóza a hypertyreóza jsou nejrozšířenější onemocnění štítné žlázy, z nichž hypotyreóza je mnohem běžnější. Při léčbě hypotyreózy se dodává organismu chybějící hormon ve formě tablet.

V 80-85 % případů je užívání léků nutné stále, celý život. Pokud se onemocnění odhalí včas a je správně léčeno, nezanechává žádné následky. Dochází ke kompletní úpravě všech příznaků a pacient žije plnohodnotný život, který není onemocněním nijak zkrácen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám