Hlavní obsah

Stárnutí srdce zpomaluje zdravý životní styl

– PRAHA

Z dotazníkové akce, které se zúčastnilo 24 000 lidí vyplynulo, že lidé, jejichž biologický věk byl nižší než věk kalendářní, se řídí radami odborníků na zdravý způsob života. Zdravá strava, dostatek pohybu a nekuřáctví přispívají k ochraně proti úmrtí na kardiovaskulární choroby a pomáhají tomu, aby srdce stárlo pomaleji.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto: Ryba patří nejen na vánoční stůl

Článek

Znamená to, že používají výhradně rostlinné tuky, jedí minimálně dvakrát týdně ryby, konzumují ovoce a zeleninu, nekouří, nejméně dvakrát týdně sportují a umí si poradit se stressem, řekl dnes novinářům vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Piťha.

Podle šetření, které se uskutečnilo při podzimní cestě mobilní ambulance Zdravé srdce 2006 a také na internetových stránkách flora.cz, odpovídal stav srdce kalendářnímu věku 76 procent žen a 73 procent mužů. Biologicky mladší srdce mělo 18 procent žen a 17 procent mužů. Výsledky šetření jsou podle Piťhy však trochu zkreslené tím, že se ho účastnili zejména lidé, kteří mají o své zdraví zájem.

Dotazníková akce ukázala i negativní zjištění. Málo lidí se dostatečně věnuje sportu. Dvakrát týdně sportuje 23 procent žen a 32 procent mužů, 40 procent žen a třetina mužů uvedla, že chodí a občas sportují. Dotazník však nezjišťoval, jak intenzivní je jejich chůze. Správně by měli lidé chodit minimálně dvakrát týdně rychlostí šest kilometrů v hodině. Navíc by denně měl každý normálním tempem ujít nejméně čtyři kilometry. Průměrný Čech však ujde jen 1,5 kilometru.

Polovina lidí nezná svou hladinu cholesterolu

Významným rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob je vyšší hladina cholesterolu v krvi. Alarmující podle Piťhy bylo zjištění, že téměř polovina respondentů dotazníkové akce svou hladinu cholesterolu neznala. Do pěti milimolů na litr krve, tedy normální hladinu cholesterolu, mělo 26 procent účastníků šetření.

I když se v posledních letech zvýšila konzumace rostlinných tuků, třetině žen a téměř polovině mužů je stále jedno, jaký tuk jedí. Češi se navíc ještě nenaučili zařazovat do svého jídelníčku dostatek ryb obsahujících omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci. Jen osm procent žen a 12 procent mužů má na talíři ryby dvakrát týdně, jak doporučují odborníci. Dvě třetiny žen a polovina mužů je jedí maximálně jednou za měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Fibrilace síní - nebezpečí pro srdce

Fibrilace síní je nejčastější formou srdeční arytmie u člověka. Její výskyt významně narůstá s věkem a ve věku nad 70 let může dosáhnout až 15 %. V České...

Výběr článků

Načítám