Hlavní obsah

Stan proti melanomu odhalil u lidí 130 kožních nádorů

Novinky, das

Během měsíce května se již poosmé konala akce Stan proti melanomu, která měla za cíl apelovat na lidi, aby přišli k lékaři včas a nechali si zkontrolovat svá pigmentová znaménka. Během čtyř dnů tak bylo na náměstích v Praze, Brně a Ostravě vyšetřeno 3734 lidí, u nichž bylo zjištěno 130 nebezpečných kožních nádorů (34 melanomů, 67 bazaliomů a 29 spinaliomů).

Foto: Petr Janiš, Právo

Lidé na vyšetření ve stanu čekali i několik hodin.

Článek

V každém ze stanů pracoval zkušený tým lékařů, v podstatě špiček v oboru. Na Václavském náměstí v Praze to byl tým prof. MUDr. Petra Arenbergera, DrSc., MBA z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, v Brně onkologové z Masarykova onkologického ústavu a v Ostravě tým prim. MUDr. Yvetty Vantuchové, PhD., z Fakultní nemocnice Ostrava.

Z celkového počtu lidí navštívilo stan 58 % žen, 6 % dětí a mladistvých a zbytek tvořili muži, kteří preventivní vyšetření jinak nejvíce zanedbávají. Přitom muži nad padesát tvoří nejpočetnější skupinu nemocných a každým rokem u nich nádorů přibývá. Další ohroženou skupinou jsou dívky a mladé ženy ve věku 10–29 let, které často podléhají trendům opálené pokožky.

Odborníci odhadují, že 50 % lidí, kteří se dožijí 65 let, bude mít alespoň jeden typ rakoviny kůže. V současné době je průměrný věk pacienta s melanomem 54 let.

Melanom patří mezi nejagresivnější nádory vůbec. U nás jím v současnosti onemocní 2100 osob za rok a toto číslo každoročně stoupá. Zhruba pětina tohoto počtu na něj ročně zemře.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat nebezpečná pigmentová znaménka

Vznik pigmentových skvrn ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo melanin - naši ochranu kůže před ultrafialovým...

Výběr článků

Načítám