Hlavní obsah

Stále více lidí navštěvuje psychiatra

PRAHA

Každým rokem stoupá počet pacientů v psychiatrických ordinacích. Podle posledních statistik tuto odbornou pomoc vyhledává více žen než mužů.

Článek

Stejně jako v předešlých letech i v roce 2006 vyhledaly psychiatrickou pomoc častěji ženy než muži. Jejich podíl na počtu prvních vyšetření činil téměř 60 procent, a to i při srovnání v jednotlivých krajích.

Odborníci tento fenomén většinou vysvětlují tím, že ženy své problémy řeší v ordinaci, zatímco muži pitím alkoholu a sebevraždou. Dokazují to i čísla. U mužů jsou sebevraždy čtyřikrát častější než u žen.

Muži v roce 2006 psychiatra mnohem častěji navštívili kvůli alkoholu, drogám, nebo patologickému hráčství, než kvůli depresím a neurózám. Naopak na pohlaví méně nezávislé byly diagnózy schizofrenie, poruchy osobnosti a mentální retardace.

Praha vede v počtu lidí, kteří psychiatra vyhledají kvůli afektivním poruchám, například depresím a neurotickým potížím. Například Moravané ale Pražany výrazně předhánějí v problémech s alkoholem.

Reklama

Související témata:

Související články

Robbie Williams navštěvuje psychiatra

Popový idol dvaatřicetiletý Robbie Williams navštěvuje na žádost své matky psychiatra. Jeho pomoc vyhledal poté, co kvůli stresu a vyčerpání musel zklamat...

Deprese zhoršují stav lidských nemocí

Výzkum Světové zdravotnické organizace (WHO) ukázal, že deprese má na zdraví větší dopad než artritida, angina pectoris, astma nebo cukrovka. Studie, která...

Výběr článků

Načítám