Hlavní obsah

Spolkni prášek aneb Antikoncepce pro ženy

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina českých žen v tzv. plodném věku užívá hormonální nebo nitroděložní antikoncepci. Toto laicky řečeno jištění proti nechtěnému těhotenství ženy upřednostňují před jinými způsoby ochrany také pro jeho téměř stoprocentní spolehlivost.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelnost zajistí účinnost.

Článek

Pro ženy a dívky je však těžké vyznat se v nabídce antikoncepčních přípravků, protože firem, které je vyrábějí, je opravdu hodně a zuří mezi nimi konkurenční boj. Proto je důležité, aby každá, která se pro antikoncepci rozhodne, navštívila svého gynekologa a dala na jeho doporučení. Jen lékař totiž ví, jaký přípravek je pro tělo té které ženy vhodný.

Každý lék má vedlejší účinky

Především mladé dívky a ženy se obávají, že se pravidelné užívání hormonální antikoncepce projeví na jejich váze, snížení libida a v jiných zdravotních komplikacích. MUDr. Tomáš Binder, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem k tomu Novinkám řekl, že každý lék má nějaké vedlejší účinky. Ty postihnou určité procento lidí. Ale protože je škála přípravků široká, není problém lék změnit.

Lékař za hlavní riziko považuje trombózy. Podle něj „existuje zhruba deset procent lidí v evropské populaci, kteří jsou nosičem nějaké trombofilní mutace“. To znamená, že mají vyšší náchylnost k trombózám. Bohužel se to vyšetřuje jen výběrově. Proto se čas od času stane, že žena bere antikoncepci, je kuřačka, a navíc třeba poletí někam letadlem a souhrou všech věcí dohromady zkolabuje. Ale to se stává opravdu jen u lidí, kteří mají zmíněnou trombofilní mutaci.

Různé druhy antikoncepce

Nevýhodou antikoncepce je pravidelné každodenní užívání. Ne každá žena si je s pravidelnou přesností schopna brát pilulku. Bohužel neexistuje automat, který by jako ve slavném filmu Sexmise připomínal: Spolkni prášek! Na druhou stranu je nabídka antikoncepčních přípravků opravdu velká, a tak je možné si po poradě s lékařem vybrat, zda zvolit náplasti, proužky, či třeba depotní tyčinku pod kůži. A stále existují také tzv. tělíska.

„Dnes se dělají tzv. nitroděložní systémy, kdy je tělísko buď pokryté nějakým kovem, nejčastěji mědí, anebo se do něj implantuje depo hormonu. Třeba systém myréna se může dávat dívkám, které ještě nerodily, a funguje dobře. Na rozdíl od těch starých nitroděložních tělísek, která se musela měnit každé dva tři roky, tenhle systém může být v těle až pět let,“ vysvětlil Binder. Nitroděložní antikoncepci užívá v Česku 13,4 procenta žen.

Potratová pilulka

V Česku už je také legálně dostupná tzv. potratová pilulka, která má ženám umožnit do 49. dne těhotenství šetrnější potrat, než je dosud uplatňovaný chirurgický zákrok. Není však volně dostupná, to znamená, že předepisovat a podávat ji nemohou všichni lékaři. Podání potratové pilulky je vázáno na lůžková zařízení nebo nemocnice. To znamená, že ji může předepsat jen nemocniční lékař a také aplikovat se pilulka může jen v nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o antikoncepci

Při výběru druhu antikoncepce je důležité být správně informován a přesvědčen o tom, že je pro vás, respektive partnera, ta pravá. Čím více budete o druhu...

Potraty jako trestný čin

Zakopání, probití srdce kůlem, stětí. Takové tresty hrozily matkám, které zavraždily vlastní novorozeně. Přesto se tyto činy vždycky táhly kobercem dějin jako...

Antikoncepce pro roztržité ženy

Spolehlivost hormonální antikoncepce se pohybuje kolem 99 procent. To se ale nedá říct o jejích uživatelkách. Ty si zapomenou vzít pilulku naopak relativně...

Výběr článků

Načítám