Hlavní obsah

Špatný spánek může vést až k šílenství

– WASHINGTON

Problémy se spaním mohou způsobit u citlivých lidí depresi, poruchu soustředění i syndrom posttraumatického stresu. Dospělí lidé, kteří trpí depresí a nespavostí, mají pětkrát vyšší pravděpodobnost, že budou ve spánku trpět poruchami dýchání.

Foto: Profimedia.cz

Špatný spánek nejenže nepřispěje k odpočinku, ale může mít dopad i na vaše psychické zdraví.

Článek

Dlouho se přitom předpokládalo, že špatný spánek je tu symptomem, nikoliv příčinou. Teď ale američtí vědci tvrdí, že právě spánek, respektive jeho špatná kvalita, může za celou řadu duševních problémů.

"Jednoduše se říkalo, že když je pacient deprimovaný nebo třeba trpí schizofrenií, je jasné, že špatně spí. Vědci se nedívali na to, jestli by třeba právě špatná kvalita spánku nemohla být příčinou," říká doktor Robert Stickgold, který se zabývá výzkumem spánku na Harvardské univerzitě.

V roce 2006 zkoumal doktor Paul Peppard z wisconsinské university pacienty, kteří měli ve spánku potíže s dýcháním. Rozdělil je do čtyř kategorií podle závažnosti symptomů. Zjistil, že riziko deprese se mezi každým stupněm závažnosti zdvojnásobuje.

Doktor Daniel Buysse z University of Pittsburgh zase zjistil, že u deprimovaných pacientů, kteří trpěli problémy se spaním, léčba například benzodiazepamem v mnoha případech vedla k dramatickému zlepšení. Jak uvádí list Daily Mail, existují i důkazy o tom, že potíže se spaním mohou u lidí, kteří trpí bipolární poruchou, vést k nástupu manické epizody. Vědci mají za to, že špatná kvalita spánku narušuje schopnost mozku zpracovat emoce a přiměřeně reagovat na podněty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám