Hlavní obsah

Špatný spánek může podle vědců vést k předčasnému úmrtí

– New York

Nespavost, přerušovaný spánek i noční můry vedou ke zvýšenému riziku předčasného úmrtí. Podle odborníků jsou poruchy spánku stejně nebezpečné jako spánková apnoe, při níž člověk přestane na krátkou dobu dýchat. Nedostatek spánku v důsledku nespavosti vyvolává stres, při kterém organismus produkuje hormon kortizon, zodpovědný za zvýšení krevního tlaku.

Článek

Vyplývá to ze studie, kterou provedli vědci na americké univerzitě Penn State College of Medicine v Hershey v Pennsylvánii. Výsledky jejich výzkumu svědčí o tom, že kvalita spánku je dosud velmi podceňovaným faktorem, který významně ovlivňuje naše zdraví.

Odborníci sledovali 1741 mužů a žen s poruchami spánku. Po čtrnácti letech pozorování mužů a deseti letech zkoumání žen se ukázalo, že úmrtnost mezi muži byla 19,6 procent a mezi ženami 10,3 procenta. Ve srovnání s lidmi, kteří spali bez problémů alespoň šest hodin denně, hrozí mužům s poruchou spánku pětinásobné riziko předčasného úmrtí. U žen se podobná souvislost neprokázala.

"Je možné, že podobná spojitost existuje i u žen, ale výzkum u nich netrval tak dlouho jako u mužů. Druhou eventualitou je, že muži jsou k nedostatku spánku citlivější," vysvětluje vedoucí studie Dr. Alexandros Vgontzas.

Podle něho jsou zdravotní rizika spojená s nespavostí srovnatelná s nebezpečím, jaké s sebou nese spánková apnoe, onemocnění, při němž pacient přestává na krátké okamžiky dýchat a které prokazatelně zkracuje délku lidského života.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlépe se spí vdaným a zadaným ženám

Nemůžete večer usnout, nebo se v noci často budíte? Pak byste si měla nejspíše měla najít přítele či partnera. Podle nejnovějšího průzkumu mají totiž ženy...

Výběr článků

Načítám