Hlavní obsah

Špatná práce je pro naše zdraví horší než žádná

Canberra

Práce jako zdroj peněz je pro většinu lidí důležitým faktorem pro přežití. Ale není práce jako práce. Podle vědců neuspokojivé zaměstnání sice pomůže zaplatit účty, ale zase přináší jiné problémy. Nový výzkum dokládá, že pro duševní zdraví je škodlivější než nezaměstnanost.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Pokud nezaměstnanost vyměníte za neuspokojivé zaměstnání, pro psychiku to není žádná úleva, ale naopak.

Článek

Vědci sledovali po dobu sedmi let 7 000 nezaměstnaných Australanů. Po této době mohli konstatovat, že pokud se jejich respondentům podařilo najít zaměstnání, začali se cítit více v klidu, šťastnější a opustila je úzkost. Ovšem pouze v případě, pokud jim jejich nová práce vyhovovala.

"Pokud nezaměstnanost vyměníte za neuspokojivé zaměstnání, pro psychiku to není žádná úleva, ale naopak," tvrdí vedoucí studie Peter Butterworth z Australské národní univerzity v Canbeře.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Occupational and Enviromental Medicine.

Velmi důležitou roli hraje pracovní prostředí

Odborníci se zaměřili na čtyři hlavní charakteristiky zaměstnání: náročnost práce, bezpečnost, odměna a kontrola.

Lidé, kteří byli dříve nezaměstnaní a našli práci, jež jim v těchto ohledech vyhovovala, uvedli, že jejich psychický stav se zlepšil. Naopak u těch, kteří se cítili přetížení, neměli pocit jistoty, zdálo se jim, že nejsou dostatečně ocenění a podobně, se začaly projevovat symptomy deprese a úzkosti. A to dokonce ve větší míře než u těch účastníků studie, kteří zůstali bez práce.

Butterworth říká: "To vyvrací dosavadní názor, že jakékoli zaměstnání je z psychologického hlediska lepší než nic. Pravdou ale je, že než samotný druh práce je důležitější pracovní prostředí."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám