Hlavní obsah

Špatná nálada žen nemusí souviset s premenstruačním syndromem

Premenstruační syndrom je přeceňován a je pravděpodobné, že není primární příčinou špatné nálady žen. Alespoň to tvrdí kanadští vědci v nové studii publikované v časopise Gender Medicine. Podle nich zatím neexistuje jasná a přímá souvislost mezi výskytem špatné nálady a premenstruačním syndromem.

Foto: Profimedia.cz

Na náladě žen se podílí řada faktorů.

Článek

Příznaky jako podrážděnost, nedůtklivost a špatná nálada jsou často sváděny na blížící se menstruaci ženy, aniž by byly brány v potaz i jiné faktory, jako je stres či nedostatek podpory.

„Myslím, že dodnes přetrvává názor z minulosti, že ženy jsou hysterické či naopak velmi smutné proto, že je čeká pravidelný měsíční cyklus. Ve skutečnosti se na náladě žen podílí neskutečné množství jiných faktorů, na které je nutné brát zřetel - stres, nedostatek podpory, lásky, nespokojenost a další. Změny v náladě ženy tedy rozhodně nelze paušálně svádět jen na premenstruační syndrom,“ vysvětluje pro Daily Mail vedoucí výzkumu Dr. Sarah Romansová.

Premenstruační syndrom (PMS)

Je charakterizován jako soubor psychických a fyzických příznaků, které se objevují u žen v období před začátkem menstruačního cyklu.

Tyto symptomy se objevují cca dva týdny před menstruací a po začátku cyklu zaniknou.

Mezi nejčastější příznaky patří například úzkost, nesoustředěnost, únava, bolesti v podbřišku, psychické vypětí, změny v sexuální touze, trávicí potíže, bolesti hlavy, svalů a kloubů, zvýšená chuť k jídlu, nadměrná potřeba spánku a jiné.

Tým doktorky Romansové vyhodnotil více než 40 studií zabývajících se premenstruačním syndromem. Zatímco mnoho prací skutečně našlo souvislost mezi špatnou náladou a menstruačním cyklem ženy, jasná odpověď na otázku, které části cyklu se změny v náladě ženy týkají, nebyla nikdy nalezena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám