Hlavní obsah

Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerem

– LOS ANGELES
Novinky, Korzo/P

Morem stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje stále velké procento osob starších šedesáti let. Přitom každý jedinec může pro prevenci před rozvojem této nemoci postihující nervovou soustavu učinit hodně, a to zejména výběrem potravin.

Foto: Jiří Smutný

Mahenovo divadlo v Brně

Článek

Američtí odborníci potvrdili, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na zdraví člověka a dokáží dokonce ochránit před vznikem Alzheimerovy choroby. Nejvíce je přitom těchto tuků v sóji, rybách a rostlinných olejích.

První testy na myších prokázaly, že strava bohatá na omega-3 nenasycené kyseliny dokáže mozek ochránit před ztrátou paměti a poškozením nervových buněk.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často jíte ryby?

"Prokázali jsme, že strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny výrazně snížila vliv genů způsobujících rozvoj Alzheimerovy choroby," prohlásil profesor Greg Cole z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Odborníci testovali stravu bohatou na sóju a ryby u myší, které měly ve svém genomu mutantní geny podporující rozvoj Alzheimerovy choroby. Podáváním tohoto druhu potravy se podařilo výrazně snížit vliv genů na rozvoj Alzheimerovy choroby, která postihuje stárnoucí organismus.

Anketa

Jak často jíte ryby?
Denně
10,5 %
Obden
12,2 %
Jednou týdně
34,7 %
Jednou měsíčně
30,4 %
Nikdy
12,2 %
Celkem hlasovalo 629 čtenářů.

Reklama

Související články

S rybami proti infarktu i proti vráskám

Čím víc toho víme o rybím mase, tím je jasnější, že nemusí být jen pochoutkou, ale i lékem. Pomáhá nás chránit před infarktem nebo mrtvicí. Snižuje riziko...

Mužům škodí velké množství sóji

Američtí vědci upozorňují, že příliš velké množství sóji, základ makrobiotické a vegetariánské stravy, může mít negativní vliv na zdraví mužů. Vysoký obsah...

Výběr článků

Načítám