Hlavní obsah

Slzovka, zapomenutý lék

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Ve starověkých civilizacích včetně starého Egypta dobře věděli, proč slzovku zařadit mezi úhelné kameny svého jídelníčku. Je chutná a její široké účinky na organismus jsou opravdu jedinečné. Proto je odedávna i vyhledávaným lékem.

Foto: Profimedia.cz

Slzovka je odedávna vyhledávaným lékem. Pro organismus je výjimečná tím, že bohatství aktivních látek, jež obsahuje, dokáže snadno vstřebat.

Článek

Semenům slzovky obecné se říká Jobovy slzy, jsou bezlepkové a svým tvarem připomínají slzu. Slzovka je vlastně divoká tráva, má ráda tropické a subtropické klima a pochází z východní Asie. Aby se jí dařilo, potřebuje slunečné stanoviště, vláhu a teplo po celý rok.

Pro organismus je výjimečná tím, že bohatství aktivních látek, jež obsahuje, dokáže snadno vstřebat. Betakaroten, vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor či zinek tělo výborně využije.

Obiloviny patří k základním pilířům stravy

Zdraví

Zdravotně ceněný je pak její vysoký obsah škrobů, díky nimž při její přípravě vzniká šlem, který má široké léčivé účinky. V slzovce dále najdeme bílkoviny, vodu a v malé míře tuky.

Kde pomůže

V lidovém léčitelství a celostní medicíně je slzovka univerzální rostlinou a doporučuje se téměř na každý zdravotní problém, obecně se jí přisuzují zvláčňující a změkčující účinky.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotně ceněný je vysoký obsah škrobů, díky nimž při přípravě slzovky vzniká šlem, který má široké léčivé účinky.

  • Čistí tělo. Svými detoxikačními účinky a příznivým působením na játra a střeva (pomáhá i při průjmech) zlepšuje například kožní problémy včetně nečisté pleti.
  • Podporuje funkci sleziny, pomáhá při trávení (zejména tuků) a žaludečních potížích.
  • Udržuje v kondici klouby, svaly, pozitivně působí na revma, artrózu, otoky.
  • Je výborná na odhlenění, při virózách a na záněty průdušek či plic (doporučují se dvě lžíce vařené slzovky denně po dobu dvou týdnů).
  • Pomáhá při zánětech močového měchýře, je močopudná.
  • Příznivě působí na hladinu cholesterolu.

Co z ní připravit

Slzovka má podobnou chuť jako kroupy, skvělá je tedy v polévkách, vařená je vynikající přílohou, ale může se stát i součástí nejrůznějších rizot, masových směsí v jednom hrnci, kaší, salátů či karbanátků a nákypů podobně jako pohanka.

Jen počítejte s tím, že by se měla před vařením namáčet (při nákupu najdete na obalech nejrůznější návody k přípravě, nejlepší je proto zkoušet, co vám vyhovuje).

Sušená zrna se také melou na mouku, která neobsahuje lepek, proto je lehce stravitelná a vhodná pro alergiky a celiaky.

Bezlepková dieta není pro zdravé lidi

Zdraví

Šlem: Propláchnutou slzovku vložte do studené vody asi na hodinu a v téže vodě ji poté vařte do změknutí. Můžete přidat i koření, jako je bobkový list, tymián, majoránka, ale nesolte. Šlemovitou vodu slijte a popíjejte denně po dobu 14 dnů, nejlépe ve stejný čas. Podpoříte tak detoxikaci těla. Uvařenou slzovku potom můžete použít k přípravě jídel.

Čaj: Slzovku lehce opražte, zalijte čtvrtlitrem horké vody a nechte asi 10 minut louhovat. Nálev je vhodný pro snížení cholesterolu v krvi.

Maska pro dekolt a vlasy: Oblast krku a dekoltu má méně mazových žláz, proto se na ní více projevují stopy věku. Pro výživnou masku uvařte slzovku ve vodě, rozmixujte, naneste na dekolt a nechte působit, jak je vám příjemné.

Krásně zvláčňuje a vyživuje. Skvělá je i pro vlasy, neboť vnitřní i vnější užívání slzovky zpomaluje jejich šedivění a dodává jim vitalitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinky a koření pro dobré trávení

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému...

Byliny pro zdravou krev

Lidská krev je nenahraditelná a zajišťuje uchování života. Na podporu krevního oběhu, čistění krve, tvorbu bílých a červených krvinek nebo krevních destiček...

Výběr článků

Načítám