Hlavní obsah

Sluneční alergie trápí čím dál více lidí

Právo, Vlaďka Merhautová

Také v momentě, kdy vystavíte svoji pokožku prvním slunečním paprskům, vás začne svědit a pálit? Pak nejspíš trpíte sluneční alergií, a dřív než začnete snít o opálené pleti, měli byste se začít léčit.

Článek

Každý pátý z nás někdy trpěl alergií. Bohužel, alergiků stále přibývá. Astmatiků je v České republice asi 800 tisíc, počet lidí s alergickou rýmou se za poslední čtvrtstoletí ztrojnásobil! Trpí jí více než 1,5 miliónu. Ani sluneční alergie není výjimkou, a na lékaře se proto obrací stále více pacientů. Zvláště když můžeme cestovat za sluncem, kdy se nám zachce a v jakékoliv roční době.

Důležitá prevence

„Pokud hovoříme o sluneční alergii, pak jde o nemoc, která se projevuje většinou již při prvním pobytu na slunci koncem dubna či v květnu, nebo při pobytu u moře hned první den,“ varuje před nežádoucími účinky slunce dermatolog MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu v Praze 7.

„Dochází při ní k zarudnutí pokožky vystavené slunci, posléze k pocitu pálení a svědění. Pak se objeví drobné puchýřky. Pokud nás o to takto trpící alergik požádá, preventivně mu aplikujeme injekčně do svalu Diprophos, což je depotní kortikoid, který zabraňuje alergickým reakcím. S ním si může slunce užít. Mnohem jednodušší je však použít správné léky - Zodac nebo Flonidan, případně masti s kortikoidy.“

Antialergikum Zodac obsahuje účinnou látku cetirizin, patřící do skupiny antihistaminik druhé generace, mírnících alergické reakce různého typu, tedy i na slunce. „Doporučuji tento lék buď užívat preventivně ještě před dovolenou, nebo ho použít jako balíček první záchrany během pobytu na slunci,“ říká doktor Kravciv.

Ten, kdo trpí solárním ekzémem, by si měl rozmyslet, zda na přímé slunce vůbec vyjít. A když ano, pak by měl pokožku chránit opalovacími krémy a mléky s faktorem alespoň 15 až 20. Určitě by se měl vyhýbat slunění přes poledne až do čtrnácté či patnácté hodiny, kdy je záření nejsilnější.

Alergie je přehnaná reakce

Co je to vlastně alergie? „Jde v podstatě o jakousi přehnanou, nepřiměřenou reakci našeho imunitního systému na látky, které se běžně vyskytují kolem nás. Právě třeba jen na sluneční paprsky,“ vysvětluje dermatolog. „Alergický organismus reaguje velmi různě. Dokonce na různých místech těla. A my pociťujeme příznaky rýmy, astmatu, máme kopřivku, otoky či ekzémy.

V případě sluneční alergie se objevují nepříjemné pupínky.“ Mezi nejčastější alergické projevy patří rýma. Většinou ji spouštějí pyly rostlin, trávy, ale také domácí roztoči. Důležité je vysledovat, co nám škodí. Je dobré zeptat se lékaře na alergeny a kdy kvetou rostliny, které alergii spouštějí. Pylová sezóna začíná alergikům na jaře, pak o sobě dávají vědět dřeviny, od druhé poloviny jara až do poloviny léta nás obtěžují pyly trav a obilnin, období vrcholícího léta a časného podzimu patří pylu z bylin.

Jak se bránit

Nejezděte v autě či v dopravních prostředcích s otevřenými okny. Používejte sluneční brýle a pokrývku hlavy. Po návratu domů nezapomeňte odložit svrchní oblečení a raději se osprchujte. Především odpoledne a večer zavírejte okna nebo používejte záclony s hustou strukturou, která leccos zvenčí zachytí.

Co je pravdy na tom, že se dá pokožka „natrénovat“ před prvními slunečními paprsky v soláriu? Podle odborníka jde o nesmysl. „Opalování v soláriu nemá význam, nedoporučuji ho, protože stav alergika může spíše zhoršit. Také užívání přípravků obsahujících beta karoten nemá žádný vliv na alergii. Ale jen pomáhá těm, kteří jí netrpí. A rozhodně radím výše uvedené léky nevynechávat, ani když se cítí dobře,“ shrnuje na závěr doktor.

Protivná vyrážka

Pakliže nás postihne solární ekzém, je dobré mít při ruce některou z hojivých mastí či gelů. Mají ve svém názvu např. chlorophyl nebo panthenol a pomáhají regenerovat a hojit problémovou pokožku. Různé chladivé mastičky sice neřeší příčinu solární alergie, ale zklidní postižené partie těla a pomohou s nepříjemnými pupínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám