Hlavní obsah

Slunce ročně zabije 60 tisíc lidí, hrozí rakovina kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická federace zveřejnila, že ročně zemře nejméně šedesát tisíc lidí v souvislosti s příliš dlouhým vystavováním slunečním paprskům. Přehřátí, které si vyžádalo v posledních dnech řadu obětí, však představuje jen nepatrné procento. Naprostá většina z nich umírá v souvislosti s různými druhy rakoviny kůže, především na melanom.

Článek

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) 48 tisíc lidí ročně umírá na melanom a 12 tisíc na další druhy rakoviny kůže. Ty vyvolává ultrafialové záření.

Rakovina kůže tvoří v České republice více než jednu pětinu ze všech typů nádorových onemocnění a ročně jí podlehne na 300 osob. Za třicet let stoupl počet zjištěných melanomů čtyřikrát, v roce 1970 onemocněly zhoubným kožním nádorem necelé čtyři tisíce lidí, teď je jich téměř patnáct tisíc. [celá zpráva]

Nárůst počtu případů rakoviny kůže souvisí zejména v ČR především se změnou životního stylu, kdy se více jezdí k moři a do hor. Zvětšil se i tlak na vzhled, a tak lidé chodí do solárií, jež mohou poškozovat hlubší vrstvy kůže. [celá zpráva]

Jak uvedla ředitelka odboru WHO pro zdraví veřejnosti a životní prostředí Maria Neira: "Všichni potřebujeme slunce, ale když je ho moc, je nebezpečné, a to dokonce smrtelně."

Ochrana je snadná

Počet úmrtí by však mohl být mnohem nižší. "Naštěstí se vzniku nemocí, jako je melanom a další druhy rakoviny kůže nebo šedý zákal, dá zabránit použitím jednoduchých ochranných prostředků," dodala lékařka. WHO doporučuje používat krémy s faktorem nejméně 15, při cestě k moři je ale lepší začínat s faktorem 30 a pak přejít na 20. Lidé by měli nosit oděvy chránící před sluncem včetně čepic a slunečních brýlí, omezovat pohyb na přímém slunci v poledne a také se vyhýbat soláriím.

Je také nutné vždy zvažovat, v jakém prostředí se pohybujeme. V horách, kde je řidší vzduch, je UV paprsků více. Sníh jich odráží 80 procent, zatímco písek na pláži 15 procent, mořská pěna 25 procent a tráva pouhých deset.

Ultrafialové paprsky, které jsou v malých množstvích zdravé, protože hrají klíčovou roli v produkci vitamínu D, v nadměrném množství škodí a způsobují řadu zdravotních potíží včetně předčasného stárnutí kůže.

Rizikové faktory vzniku melanomu

UV záření, zejména nešetrný pobyt na slunci v dětském věku.

Pigmentové névy (mateřská znaménka) - 30 procent melanomů se vyvíjí právě na podkladě těchto vrozených nebo získaných névů.

Porucha imunitního systému vinou některých léků, viru HIV apod.

Genetické dispozice.

UV záření může způsobit i další, méně závažná poškození kůže. Zhruba 10 procent populace trpí kožními změnami v letním období (poškozením tkáně, která mají za následek narušenou funkci). Vyvolávají je UVA paprsky a většinou je mají ženy.

Asi 90 procent osob starších 60 let má pigmentové skvrny (lentigo) vyvolané slunečním zářením. K dalším poškozením patří např. sluneční kopřivka, fototoxické reakce apod.

Nejnebezpečnější je ale melanom, který rychle metastázuje. Když se však zjistí včas, má léčba téměř stoprocentní úspěšnost.

Reklama

Související články

Melanom ročně usmrtí 300 obyvatel ČR

Na nejhorší typ kožní rakoviny, melanom, umírá v České republice v poslední době přibližně 300 lidí ročně. "Melanom je značně nebezpečný typ nádoru, přechází...

Solárko opravdu způsobuje rakovinu kůže

Lidé, kteří touží po opálené pokožce po celý rok a navštěvují solária, riskují vlastní zdraví. Nedávný výzkum pod vedením amerických vědců přinesl důkazy...

Se sluníčkem přichází i riziko melanomu

Teplý a slunečný nadcházející víkend přímo vybízí k návštěvě přírodních nádrží či koupališť a opalování. V souvislosti s tím však odborníci varují před...

Výběr článků

Načítám