Hlavní obsah

Slepé střevo pomáhá obnovovat střevní mikroflóru

– DURHAM
Novinky, Famous

Dlouho se nevědělo, k čemu nám slouží červovitý přívěsek slepého střeva zvaný apendix. Američtí odborníci teď prokázali, že svou nespornou biologickou funkci má. Když totiž dojde k nějaké střevní chorobě, při níž je zničena kultura trávicích bakterií, apendix slouží jako jejich rezervoár pro zpětné osídlení střev.

Článek

Při zánětu slepého střeva, lékaři v minulosti sáhli většinou k chirurgickému zákroku a odstranili jej. "Někdy skutečně nezbývá nic jiného a apendix musí z těla ven, jinak by hrozilo prasknutí, zanícení břišní dutiny a smrt. Ale pokud lze zánět rozehnat a přívěsek v těle ponechat, měli by se o to lékaři vždy pokusit," říkají vědci z Duke University v Durhamu pro časopis Journal of Theoretical Biology.

Pokud člověk onemocní cholerou či dysentérií, pak dojde ve střevech k úbytku dobrých bakterií důležitých pro metabolismus člověka. Ve slepém střevě je pak rezervoár, z něhož může být střevní sliznice opět osídlena.

Apendix je však také osídlen velkými bílými krvinkami, které jsou důležitým lapačem infekcí, takže má zřejmě rovněž význam pro imunitu.

Nejčastějším onemocněním apendixu u člověka je zánět (apendicitida) a zhoubný nádor. Na každých 200 případů zhoubného nádoru střev připadá jeden právě na apendix.

Reklama

Související témata:

Související články

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

Potravinové alergie či potravinová intolerance patří mezi hlavní důvody vzniku Syndromu zvýšené propustnosti střeva nebo-li Leaky gut syndromu. Špatné trávení...

Výběr článků

Načítám