Hlavní obsah

Škrábání je prý stejně nakažlivé jako zívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Winston - Salem

Zívání je nakažlivé chování u mnoha savců, u kterých se tento reflex vyvinul. Jakmile začne někdo zívat, mozek jeho pozorovatelů zareaguje a s největší pravděpodobností reflex zívání spustí rovněž. Podle nové americké studie ale stejnému mechanismu podléhá pocit svědění a škrábání. Jakmile začne jeden člověk trpět ve skupině svěděním a začne se škrábat, jeho pozorovatelé brzy začnou cítit svědění také.

Foto: Profimedia.cz

I pouhé sledování záběrů škrábajících se lidí vyvolá silný pocit svědění u pozorovatelů.

Článek

I pouhé sledování záběrů škrábajících se lidí vyvolá silný pocit svědění u pozorovatelů. Při experimentálních pokusech se navíc prokázalo, že začne člověka svědět více míst na těle, i když je mu aplikován roztok vyvolávající pocity svědění jen na jednom místo na těle. Pozorování škrábajícího vyvolá pak i pocit svědění po celém těle.

„Škrábání se stává nakažlivým, protože mozek se stane přecitlivělým, když vidí někoho v blízkosti se škrábat, a špatně si pak vykládá jakékoli fyzické projevy změn citlivosti kůže a pokládá je za svědění,“ tvrdí doktorka Gil Yosipovitchová z Wake Forest University v Severní Karolíně.

Podle ní sami dermatologové zažívají denně tento fenomén, když vyšetřují pacienty se silným svěděním, kteří se škrábají. Dermatology brzy začne svědit celé tělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Dotek jednou mozku pomůže, jindy ho oklame

Zná to každý – když nás píchne pod žebry, podvědomě si na to místo přitiskneme dlaň. A bolest poleví. Když nás svědí ve vlasech, poškrábeme se – a nepříjemný...

Výběr článků

Načítám