Hlavní obsah

Sklenka alkoholu mužům s hypertenzí neškodí

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Američtí vědci zjistili, že dvě skleničky alkoholu denně mohou redukovat u mužů s vysokým tlakem pravděpodobnost úmrtí na srdeční selhání. Odborníci z amerického Bostonu tak vyvrátili dřívější doporučení, podle nichž by se měli pacienti se zvýšeným krevním tlakem alkoholu vyhýbat.

Foto: Jiří Smutný

Výstavní prostory se úderem třinácté hodiny zaplnily zvědavými návštěvníky.

Článek

Vědci ve své studii analyzovali data více než 14 000 mužů, kteří se v minulosti léčili na vysoký krevní tlak, ale nikdy je nepostihl infarkt, mrtvice, rakovina nebo onemocnění jater.

"Muže jsme podle dotazníků rozdělili do čtyř skupin podle toho, kolik alkoholu zkonzumují. Šlo o skupiny abstinentů a výjimečných, lehkých a umírněných konzumentů alkoholu. Ty jsme potom vzájemně porovnávali," uvedli bostonští vědci.

Po pětiletém pozorování odborníci zjistili, že ve srovnání s abstinenty se u mužů, kteří si dopřejí jednu skleničku alkoholu týdně, snížilo nebezpečí smrti způsobené kardiovaskulárním onemocněním o devětatřicet procent.

"U mužů, kteří vypijí skleničku denně, jsou výsledky ještě prokazatelnější. Riziko skonání v důsledku nemocí srdce se u nich díky umírněnému pití alkoholu snížilo o čtyřiačtyřicet procent," konstatovali vědci, kteří poukazují na to, že právě kardiovaskulární nemoci jsou ve Spojených státech nejčastější příčinou smrti.

"Snažíme se proti této epidemii bojovat, ale nemůžeme souhlasit s tím, že lidé s vysokým tlakem by se měli alkoholu vyhýbat," potvrdili odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám