Hlavní obsah

Skinny fat aneb Když štíhlá postava není tak dokonalá, jak se na první pohled zdá

Novinky, Dana Sokolová

Skinny fat je anglické označení lidí na první pohled s velmi štíhlou postavou, která ale rozhodně není tak dokonalá, jak se samotným nositelům či nositelkám může zdát. Kosti obalené trochou tuku rozhodně nevypadají krásně, natož atraktivně. Povislý zadek, tuková vrstva na bocích či břiše a špatné držení těla mají do ideálu krásy opravdu daleko. A to bez ohledu na to, že např. ženy oblékají konfekční velikost 34-36 (XS, S) a muži 44-46 (S, M).

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny velmi štíhlé ženy mají postavu snů.

Článek

Velmi štíhlá postava bez aktivní svalové hmoty rozhodně nesplňuje atributy krásy. Naopak tito lidé často vypadají nezdravě a starší, než ve skutečnosti jsou.

„Potkávám tyto lidi každý den. Zpočátku vypadají normálně štíhle. Jejich BMI ukazuje nižší hmotnost. Ale když jim nechám udělat kompletní vyšetření, ukáže se, že mají podobné výsledky některých markerů jako diabetici. Mívají vysokou hladinu krevního cukru, nízkou hladinu dobrého cholesterolu, vysoké triglyceridy a mnohdy i vysoký krevní tlak,” upozorňuje nutriční specialistka Lauren Kleinová z New Yorku.

Vlivem chybějících svalů trpí mnohdy bolestmi zad a dalšími zdravotními neduhy.

„Kvůli nedostatku svalové hmoty tito lidé trpí i tzv. horním a dolním zkříženým syndromem. Pokud nemyslí na svůj postoj a nesnaží se stát rovně, jsou shrbení se svěšenými rameny, propadlým hrudníkem (mnohdy i přes sebedokonalejší silikony), s vystrčeným břichem a plochým zadkem. Zatímco horní zkřížený syndrom způsobuje ochablé mezilopatkové svalstvo a zkrácený prsní sval, dolní zkřížený syndrom způsobují ochablé břišní svaly a hýždě a přetížené svaly v oblasti bederní,” vysvětluje fitness trenérka Mgr. Jana Krátká v knize Agátina cesta k dokonalé postavě.

Foto: Profimedia.cz

Povadlý zadek

Ke skinny fat postavě nejčastěji vedou špatné diety, které postrádají dostatek bílkovin, a žádná pohybová aktivita. Bohužel málokdo z nositelů této postavy si uvědomuje, že má nějaký problém. Váží málo a obléknou i skutečně velmi malé velikosti oblečení. Neuvědomují si fakt, že tuk váží při stejném objemu méně než svaly.

Co vás může upozornit, že na vaší jinak štíhlé postavě není něco v pořádku
Cítíte se unaveni, bez energie, máte potíže s ostřením zraku, nedokážete se soustředit a trápí vás problémy s pamětí.
V oblasti břicha máte tzv. špeky, zatímco zbytek těla je velmi štíhlý.
Vaše strava se skládá převážně ze sacharidů, obsahuje umělá sladidla, cukr anebo průmyslově zpracované potraviny.
Cítíte závrať při sebemenší pohybové aktivitě.

Jak se zbavit této postavy?

Podle Lauren Kleinové je zapotřebí změnit komplet životní styl. Neustále přemýšlet nad jídelníčkem a začít se pravidelně hýbat.

1. Vyvážená strava. Omezit příjem sacharidů a zařadit více zeleniny, bílkovin a tuků.

„Snažte se držet dál od zpracovaných potravin a skrytých sacharidů v podobě pečiva či těstovin. Naopak do jídelníčku zařaďte více bílkovin a zdraví prospěšných tuků v podobě vajec, ořechů, semen, ryb či jiných druhů masa. Nejenže se budete cítit plnější, ale dostatečný příjem bílkovin ochrání vaše svaly a udrží zdravý metabolismus,” vysvětluje Kleinová.

2. Pohyb - ideálně 30 minut denně se věnujte jakékoliv pohybové aktivitě. Může jít o svižnou chůzi či běh kombinovaný se silovým tréninkem.

3. Relax - k dokonalé harmonii je zapotřebí odbourávat každodenní stres. Pomáhá k tomu jóga, meditace, ale i četba.

4. Dostatek spánku - ideální je si dopřávat spánek šest až osm hodin denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám