Hlavní obsah

Sexy hlas prozrazuje tělesnou symetrii a zdraví

HARRISBURG

Lidé se sexy hlasem mívají symetričtější tělo. Symetrie je přitom považována za zásadní ukazatel celkového genetického zdraví. Je tedy možné, že nám uši napovídají, koho bychom si měli vybrat za partnera či partnerku. Tvrdí to výsledky vědeckého výzkumu evoluční bioložky Susan Hughesové z Albright College v Pensylvánii.

Článek

„Hlas nám dává značný vhled do biologického potenciálu daného jedince,“ říká Susan Hughesová a dodává, že hlas také může ovlivnit partnerský potenciál člověka.

Jak však uvádí server Live Science, Hughesová varuje, že atraktivní hlas nemusí zrovna znamenat hezký obličej. Vědci tvrdí, že symetrické tělo je z biologického hlediska, a to nejen u lidí, ale i u dalších druhů, důležité při výběru vhodného partnera na plození potomků.

Zajímavé je, že ačkoliv se lidé obecně vzato shodují na tom, jaký hlas je atraktivní a jaký nikoliv, zatím se nedaří zachytit atraktivní vlastnosti počítačem.

Doktorka Hughesová spektrogramem analyzovala hlasy, které dobrovolníci považovali za přitažlivé. Pak zhodnotila jejich výšku, intenzitu, zabarvení i další vlastnosti. Nepodařilo se jí však odhalit, co je to, co mají sexy hlasy společného.

Reklama

Související témata:

Související články

Zpívání udržuje mladost hlasu

Někdy je člověk vděčný, že někteří jedinci nezpívají, neboť tóny jimi vyluzované mohou připravit posluchače o mládí. Nic naplat, němečtí vědci přišli...

Výběr článků

Načítám