Hlavní obsah

Samovyšetření rakovinu prsu neodhalí

Novinky, Korzo/P
UPPSALA

Švédští lékaři se shodli na tom, že samovyšetření prsou nemůže být v žádném případě náhradou za mamogram, neboť tímto způsobem ženy odhalí rakovinu jen v mizivém procentu případů. Na Evropské konferenci o rakovině prsu to prohlásil švédský lékař Lars Holmberg, který pracuje v Regionálním onkologickém centru v Uppsale.

Foto: Dana Ehlová

Celodřevěný kostel Panny Marie v Broumově je nejen svým stářím, ale i technikou stavby unikátem z pohledu historie naší, ale i středoevropské.

Článek

Holmberg kroutí hlavou především nad tím, že mnoho žen bere samovyšetření prsu jako alternativu mamografického vyšetření, jemuž by se měly pravidelně podrobovat.  

Preventivní prohlídky se nesmí podceňovat

"Je samozřejmě dobré, že se ženy pozorují, jsou dokonale seznámeny se svým tělem a dokáží tak registrovat jakékoliv neobvyklé tvary. Zarážející ale je, že mnoho žen samovyšetření prsou staví na stejnou roveň s mamografem. Pak mají pocit, že když si nic nenajdou samy, nemusejí lékaře navštěvovat," uvedl Holmberg, přesvědčený o tom, že ženy by měly lékaře navštěvovat, i když na svém těle žádné změny nepozorují.

Holmberg tak reagoval na devítiletý výzkum nejmenovaného profesora, který pracoval se sto tisíci ruskými ženami. Přestože je učil, jak si mají správně kontrolovat bulky na prsou, počet úmrtí na rakovinu prsu se mezi nimi nesnížil.

Reklama

Související témata:

Související články

Deodoranty mohou podporovat rakovinu prsu

Britští vědci odhalili možnou vazbu mezi rakovinou prsu a používáním deodorantů. V některých rakovinových nádorech prsu totiž zjistili stopy konzervační látky...

Dva tisíce žen ročně zemře na rakovinu prsu

Asi 4 900 žen v České republice se každý rok dozví, že má rakovinu prsu. Dvě tisícovky jich této nemoci u nás ročně podlehne. Ačkoliv mají možnost preventivní...

Výběr článků

Načítám