Hlavní obsah

Samoléčba pohlavních nemocí je velmi nebezpečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela vymýtit pohlavní nemoci není v současnosti ani v blízké budoucnosti možné, proto je důležité zvýšit prevenci těchto chorob. Je důležité, aby lidé věděli, jak se před nimi chránit a byli si vědomi také toho, že v případě onemocnění se mají obrátit na lékaře, a to pokud možno co nejdříve.

Článek

"Pacienti s pohlavní chorobou by se neměli léčit u pokoutních šamanů a ani užívat porůznu získaná antibiotika. Samoléčba vede k tomu, že klinické projevy nemoci sice zaniknou, ale choroba nadále organismus ničí", říká  vedoucí lékařka slovenského Národního referenčního centra pro syfilis Želmíra Čontofalská.

Výskyt pohlavních chorob v Česku a na Slovensku se podle Čontofalské prakticky neliší. Například loni bylo na Slovensku hlášeno 6,8 případu syfilidy na 100 000 obyvatel a stejný počet uvádějí české statistiky za rok 2004.

V polovině 90. let počet pohlavních chorob v důsledku zvýšené migrace, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu, stoupl, a to nejen v Česku a na Slovensku, ale například i v zemích Beneluxu a ve Velké Británii. Posléze počet nakažených klesl, přesto například výskyt nebezpečné syfilidy je značně vysoký. Její výskyt je častější u mladých lidí od 15 do 24 let, kteří mnohdy lehkovážně podceňují ochranu, a také u těhotných žen. 

Rizikem mohou být i chlamydie

Asi největším problémem jsou pohlavně přenosné chlamydie (intracelulárními bakterie), které se po léta nemusí projevovat vůbec nijak. "Patří mezi sexuálně přenosné nemoci a jedná se o jakýsi zánět v močovém měchýři, něco jako poloviční kapavka. U neléčených chlamydií často dochází k neplodnosti ženy", varuje Roman Tryzna z venerologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice.  Léčba není jednoduchá. Aplikují se speciální typy antibiotik. "A je nesmírně důležité, aby se léčili skutečně všichni partneři!" upozorňuje lékař.

Neléčené pohlavní choroby těhotných ohrožují plod

Sexuálně přenosné nemoci je možné díky rozvoji diagnostických metod zachytit dříve za předpokladu, že lidé, kteří se jimi nakazili, vyhledají lékaře. Asi nejdůležitější je včasné odhalení pohlavní choroby u těhotných žen.

Loni se na Slovensku narodilo 17 dětí maminkám, které měly neléčenou syfilidu. Existuje tak reálný předpoklad, že tyto děti budou mít zdravotní problémy. V Česku se předloni narodilo deset dětí s vrozenou syfilidou. Pokud by ženy navštěvovaly poradny pro těhotné, kde se přítomnost této infekce zjišťuje, lékaři by plod dokázali vyléčit.

V ambulancích odborných lékařů se objevuje relativně málo pacientů s kapavkou. Neznamená to ale, že by tato nemoc mizela. Nakažení se většinou léčí léky, které si nějak seženou. "Pasáci krmí své ovečky antibiotiky, aby byly vůči pohlavním nemocem odolné," řekla Čontofalská.

Reklama

Související články

V Německu se rychle šíří syfilis

Téměř o třetinu se vloni v Německu zvýšil počet nových případů syfilidy ve srovnání s rokem 2001: loni bylo zaregistrováno 2275 nových onemocnění, o 720 více...

Mužská obřízka prý snižuje riziko AIDS

Imunologové z univerzity Johna Hopkinse v USA a odborníci Národního institutu pro výzkum AIDS v indickém Pune potvrdili, že mužům s obřízkou hrozí šestkrát...

Výběr článků

Načítám