Hlavní obsah

S infekcí močových cest si nejlépe poradí brusinky

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi léky, jež nám nabízí sama příroda, patří i brusinky. Je známo, že brusinková šťáva ničí bakterie způsobující opakované infekce močových cest. Nyní se objevily důkazy, čím to je.

Foto: Profimedia.cz

Brusinky jsou ideální ovoce pro léčbu infekcí močových cest, a to ve formě šťáv i omáček.

Článek

Infekce močových cest, zejména močového měchýře a trubice, jsou jedním z nejčastějších onemocnění, a to především u žen. Za život jej aspoň jednou zažije každá třetí žena.

„Nejčastěji infekci způsobují bakterie E. coli (Escherichia coli), jež jsou zabydlené v močových cestách a pokud cítí oslabení organismu, útočí,“ uvedla lékařka Terri Anne Camesanová v průběhu zasedání Americké chemické společnosti v Bostonu. Camesanová upozornila, že pouhá polovina žen, která cítí pálení v močové trubici a chodí například častěji močit, s tímto problémem navštíví specialistu.

Antibiotika zabírají, infekce se však vracejí

Lékař na tuto infekci předepíše antibiotika, které bakterie zabíjejí. Avšak infekce močových cest mají tendence recidivovat, a nelze organismus donekonečna zatěžovat antibiotiky. Proto se hledají další způsoby, jak zabránit šíření infekce.

Delší dobu se ví, že brusinky na bakterie E. coli zabírají, ale doposud se nevědělo jak. Proto mnoho lékařů doposud jejich léčivé schopnosti podceňovalo.

Foto: Novinky

Cranberry Orange

Terri Anne Camesanová tedy provedla testy s bakterií E. coli, již izolovala z moči zdravých lidí před tím, než vypili sklenku brusinkové šťávy ředěné vodou. Po vypití džusu jim znovu odebrala vzorek moči. Během pokusu sledovala, zda vypití nápoje mělo vliv na přilnavost mikrobů na sebe a na povrch laboratorního skla. Po absolvování pokusu došla k překvapivým závěrům.

„Bakterie E. coli jsou silné pouze ve skupině, mají tendenci se slučovat do kolonie takzvaného biofilmu. Charakteristikou biofilmu je, že funkce bakterií jsou zde rozdělené. Některé bojují s antibiotiky, jiné jsou jakoby uspané uprostřed kolonie,“ vysvětlila Camesanová k pokusu.

Specialistka Camesanová ve svém pokusu dokázala, že brusinková šťáva brání bakteriím přilnout k povrchu laboratorního skla. A osamělé mají malou šanci udržet se v močových cestách, neboť jsou rychle vyplavovány.

Účinek brusinkové šťávy trvá až osm hodin po vypití nápoje, prokázal ještě pokus lékařky Camesanové.

Reklama

Související články

Dna postihuje nejen klouby, ale i ledviny

Dna patří mezi velmi nepříjemné chronické onemocnění kloubů a ledvin, které postihuje nejčastěji muže středního věku, jenž rádi hodují. Snad právě proto se...

Nepodceňujte infekce močových cest

Majitelku cukrárny (30) začalo bolet v podbřišku a pak i v kříži. Teplota jí vylétla na 39 °C. Ležela stočená do klubíčka v posteli. Nestalo se to poprvé....

Výběr článků

Načítám