Hlavní obsah

S hubnutím může pomoci speciální balónek

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí není nikdy snadné. Některým lidem k tomu stačí úprava jídelníčku, jinému více pohybu, ovšem žijí mezi námi i lidé, u nichž tyto metody nezabírají. Nebo mají tak slabou vůli, že hubnutí těmito způsoby prostě nezvládají.

Foto: Profimedia.cz

Zhubnutí pro většinu lidí znamená doslova neuvěřitelný pocit štěstí a pokud se jim navíc podaří shozená kila udržet i několik let, pak to považují doslova za zázrak.

Článek

Způsobů jak pomoci takovým lidem snížit jejich obezitu, jež ohrožuje jejich zdraví, existuje mnoho. Jedná se jak o chirurgické zákroky, tak o alternativní metody například pomocí akupresurních bodů apod.

My se tentokrát zaměříme na tzv. balónkovou metodu. Ačkoliv ji provádí chirurg nejedná se o operativní zákrok. V podstatě se díky endoskopu do žaludku zavede na půl roku silikonový balónek, který způsobí, že se lidé cítí velmi brzy sytí a plní. Nedochází tak u nich již k přejídání a celkově se upravují jejich dosavadní stravovací návyky.

Okamžik, jež dokáže změnit celý život

Zhubnutí pro většinu lidí znamená doslova neuvěřitelný pocit štěstí a pokud se jim navíc podaří shozená kila udržet i několik let, pak to považují za doslova zázrak. Život s obezitou totiž není nikterak příjemný a navíc se díky nadměrným kilům začínají objevovat první zdravotní problémy, od bolesti kloubů a omezení pohybu, přes velmi rychlé zadýchávání či příznaky cukrovky. Několikaminutový zákrok proto většině stojí za celkovou změnu v jejich životě.

A to i za cenu v naší společnosti ne zrovna malou. Cena za aplikaci balónku včetně ostatní péče se pohybuje od 30 tisíc korun více.  

Balónek je pouhý základ

"Aby i tato metoda byla co možná nejúčinější, je důležité, aby i s balónkem lidi přemýšleli, co jedí. A více se pohybovali," upozorňuje lékařka Anna Jungwirtová z pražského Sanatoria sv. Anny.

Podle ní sice není zapotřebí nějaká speciální dieta, jen racionální strava s dostatkem zeleniny, ovoce, vlákniny, zakysaných mléčných výrobků. Zato je však velmi důležitý pohyb.

"Hodně lidí říká, že když zhubne prvních 5 - 6 kg, začne se jim lépe cvičit, lépe se jim předklání, přestane jim tolik překážet vrstva podkožního tuku na břiše, začnou provozovat rychlou chůzi, chodí plavat a změní svůj životní styl – to je největší přínos i do budoucnosti – pokračovat ve změně svých stravovacích zvyklostí a životního a pohybového stylu," dodává Jungwirtová.

Není vhodný pro každého

Samotný proces zavedení balónku příliš nezatěžuje organismus člověka. Přesto tato metoda hubnutí není vhodná pro všechny. Zapomenout by na ni měli lidé s častými záněty trávicího traktu, lidé s akutním vředem, s velkou brániční kýlou, po operacích žaludku či bandáží žaludku. Není vhodná ani pro lidi starších 62 let, mladších 18 let, u nemocných léčených kortikoidy či u diabetiků na inzulinu a jinak vážně nemocných lidí.

Nejčastěji se tato metoda aplikuje u lidí s BMI (Body Mass Indexem) nad 30. Mělo by jít tedy o skutečně obézní lidi, pro které je snížení hmotnosti mnohem těžší než u lidí s pouhou nadváhou.

Nic není bez rizik 

I tato metoda má svá rizika, kterým lze však kvalitním vyšetřením a následnou péčí předcházet. Nejčastěji může dojít k poškození cév v místě spojení žaludku s jícnem, dále pak ke vzniku žaludečního vředu či ke spontánnímu splasknutí balónku.

"Pro lepší kontrolu a včasné odhalení případného problému, mívá ve většině zařízení každý nemocný k dispozici dvě mobilní čísla na lékaře, jež mu 24hodin jsou schopni poskytnout odbornou konzultaci," upozorňuje Jungwirtová. I dle této služby lze rozlišit kvalitu pracovišť, kde tuto metodu provádějí. Seznam renomovaných lékařů a pracovišť naleznete zde

Samotný zákrok

- Vše začíná důkladným vyšetřením, až po kterém se lékař rozhodne pro zákrok. Pokud je vše v pořádku, lékař určí termín.

- Lidé by měli počítat, že přestože zákrok trvá několik minut a ve většině případů jsou lidé 2-3 hodinky po zákroku propuštěni domu, existuje riziko, že si na cizí těleso v žaludku budou muset zvyknout (může je provázet silný pocit na zvracení) a proto je lépe počítat s 2-3 dny určitého omezení. Pocity na zvracení již v mírnější formě se pak mohou dostavovat i 1-3 týdny po zákroku. Kdy většinou veškeré problémy ustávají.

- Sbalený balónek s plnící hadičkou je tedy zaveden endoskopem do žaludku, poté naplněn asi 400 - 700 ml zabarveného fyziologického roztoku (pro včasné odhalení předčasného splasknutí) a uzavřen pomocí ventilu. Plný balónek mývá okolo 11 cm v průměru.  

- Balónek je z žaludku vyjmut většinou po 6 měsících. Opět se jedná o několikaminutový zákrok, kdy se pomocí endoskopu balónek propíchne, odsaje se z něj tekutina a následně se vyjme. Lidi po vyjmutí většinou neprovází žádné větší problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnutí může pomáhat proti depresím

Obézní lidé s depresí mohou podle amerických odborníků ulevit své psychice i tělu tím, že zhubnou. Při snížení tělesné hmotnosti se totiž sníží nejen riziko...

Výběr článků

Načítám